Dahlior: Skötsel, Plantering, Arter & Förvaring (Guide)

Att odla dahlior ger underbara, färgglada blommor som blommar från midsommar till höst, när många växter har passerat sitt bäst-föredatum för året! Lökarna planteras i marken sent på våren. I svenskt klimat behöver du gräva upp och lagra lökarna på hösten om du vill odla dem som perenner (eller så kan du låta dem dö i jorden för att behandla som ettåriga). Läs vidare för att lära dig mer om hur du planterar, odlar och vinterförvarar dahlior.

 • Dahlian fick faktiskt sitt namn efter den svenske botanikern Anders Dahl, född den 17 mars 1741 i Varnhem, Skaraborgs län.

Dahliors karaktärsdrag

dahlior i olika färger

Det finns tusentals dahlia-sorter att välja mellan, och du kan hitta deras blommor i nästan alla färger förutom blå. I en vas är de också en av snittblommorna som håller sig fräschast längst.

Förutom att de kommer i en regnbåge av olika färger, så kan dahliors blommor variera i storlek beroende på sorten. Dahlior kan ha allt från små 5 centimeter stora blommor, till gigantiska 40-centimetersblommor. De flesta sorter växer till en höjd på 1,2-1,5 meter.

Kronbladen är ofta överlappande och böjda. Collarette-dahlior har en rad platta kronblad som omger en skiva samt en inre krans av kortare kronblad som kallas för “kragen”. Ball- och Pompon-dahlior är formade som bollar och har dubbla blommor med rundade eller trubbiga floretter.

dahlior

Några populära typer av dahlior

Det finns cirka 60 000 namngivna sorter av dahlior. Det finns 15 olika färger som kombineras på olika sätt hos olika arter. Här är några populära val:

 • ‘Biskop av Llandaff’ : små, röda, intensiva blommor med stiligt, mörka vinröda blommor
 • ‘Miss Rose Fletcher’ : en elegant, taggig, rosa växt med 15 centimeter långa, rosa kronblad
 • ‘Bonne Esperance’ , även kallat ‘Good Hope’ : en 30 cm hög dahlia med 3 cm stora blommor som är rosa hela sommaren
 • ‘Kidd’s Climax’ : det ultimata inom skönhet med 25 centimeter stora blommor med hundratals rosa kronblad fyllda med guld
 • ‘Jersey’s Beauty’ : en 2 meter hög rosa växt med blommor lika stora som en sluten näve, och som ger stor energi och färg till höstträdgården.
Ett bra exempel på hur dahlior kan ha nyanser av flera färger samtidigt!
Ett bra exempel på hur dahlior kan ha nyanser av flera färger samtidigt!

Plantering av dahlior

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar dahlior på bästa sätt.

Vattna inte lökarna direkt efter plantering; detta uppmuntrar nämligen till röta och sjukdomar. Vänta istället tills groddarna har dykt upp ovanför jorden för att vattna.

Vinter och svenskt klimat

Dahlior älskar fuktiga, måttliga klimat, och fick faktiskt sitt namn efter svenske botanisten Anders Dahl. Dahlior kan odlas i Sverige och lyser upp alla trädgårdar med en växtsäsong som är minst 120 dagar lång (i princip hela Sverige). 

dahlior

Vad är den bästa tiden på året för att plantera dahlia?

Dahlior planteras på våren, men stressa inte med att plantera! Dahlior kommer att få det tufft i kall jord. Marktemperaturen bör nå 15 grader. Vänta tills all risk för vårfrost är förbi innan du planterar.

Du planterar dahlior via lökar, som du med fördel beställer tidigt på våren. Antingen kan du starta dem i kruka i fönstret inomhus eller hoppa direkt till att plantera lökarna i marken efter att frosten har lagt sig och jorden har värmts upp.

Avstånd vid plantering i trädgården

Strödahlior kan planteras 25-30 cm från varandra. De mindre typerna av dahlia, som vanligtvis är cirka 60 cm höga, bör ha ett avstånd på 60 cm från varandra.

De högre, större dahliorna med en högsta höjd på runt 90 cm, bör vara åtskilda 90 cm fot från varandra. Om du planterar dahlior med cirka 1 meters mellanrum utgör de en fin blommande häck och stöder varandra.

Höga, storblommiga sorter kräver stöd. Placera en spaljé (cirka 1,5 meter hög) intill dahliorna vid plantering och fäst dem till spaljén när de börjat växa till sig.

Djup vid plantering

Gräv ett hål som är ungefär 15-20 cm djupt. Sätt lökarna i hålet, med odlingspunkterna, eller “ögonen”, uppåt och täck med 5 till 7,5 cm jord (vissa säger att 2,5 cm är tillräckligt). När dahlian spirar, fyll på med jord tills hålet har fyllts upp hela vägen till marknivån.

Planteringshålet ska vara något större än växtens rotklump. Vattna inte vid plantering.

På vilken typ av plats växer dahlior bäst?

Välj en planteringsplats med full sol. Dahlior växer fler blommor med 6 till 8 timmars direkt solljus. De älskar morgonsolen bäst. Välj en plats med lite skydd mot vinden.

Stora dahlior som odlas enbart för snittblommor odlas bäst på en tomt i rader, fri från konkurrens från andra växter. Dahlior av medellång till låg höjd mixas väl med andra sommarblommor. Om du till större delen har en grönsaksträdgård, så är det perfekta stället för att odla en rad dahlior för fina snittblommor (och du får något att titta på när du odlar grönsakerna!).

Jordtyper

Dahlior trivs i rik, väldränerad jord. PH-värdet i din jord bör vara 6,5-7,0, något surt.

Om du har en tyngre, mer kompakt, lerig jord, blanda då med fördel i sand, torvmossa eller gödsel för att lätta och lossa markstrukturen för en bättre dränering.

Dahlior drar nytta av ett flytande gödningsmedel med låg kvävehalt. Gödsla efter att dahlian kommer upp ur jorden och sedan var tredje till fjärde vecka från midsommar fram till tidig höst. Gödsla inte för mycket, då detta kan få negativ effekt på tillväxten.

Att odla dahlior i krukor eller andra behållare

Kan man odla dahlior i behållare? Ja, men det är lite av en process. Om du vill ha en lök som du kan plantera och glömma, kanske du vill välja en annan växt. Välj en behållare som är tillräckligt stor i diameter för att löken ska passa bekvämt när den läggs horisontellt i botten.

Lökarna kan startas inomhus i behållare för att få ett försprång på säsongen. Gör detta en månad i förväg innan den sista frosten på våren då de kan klara sig utomhus.

Skötsel av dahlia

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin dahlia.

Vattning

För att undvika att dahliorna blir sjuka, håll deras bladverk så torra som möjligt, och vattna bara jorden. Vattna djupt en eller två gånger i veckan, så att de övre 3 cm av jorden torkar ut emellan vattningarna.

Beskärning

Dahlior är mycket vackra i trädgården, men var inte rädd för att ta några till att ha i en vas. Att beskära dahliablommor till buketter gör att växten faktiskt kan producera fler blommor.

Den bästa tiden att beskära blommor, inklusive dahlior, är på morgonen. Klipp ett rent snitt i linje med marken, med en ren sax. Välj blommor som är öppna eller nästan öppna eftersom knopparna inte öppnas när de är skurna.

Du bör klippa så mycket längd du behöver för din bukett, men försök att göra snittet precis ovanför en nod. Nya skott kommer att växa från dessa noder.

I likhet med ettåriga blommor, så kommer dahlior att blomma nästan kontinuerligt (och ju mer du beskär dem, desto fler blommor kommer de att producera). Men likt perenner kan du hålla dem vid liv för att plantera dem år efter år.

Förvara dahlior över vintern

Dahlior kan odlas som ettåriga växter eller så tar man upp lökarna i slutet av hösten för att plantera dem på nytt till våren. De klarar sig nämligen inte i svenskt klimat ute i jorden över vintern och måste plockas ur jorden.

Det är egentligen väldigt enkelt, så här gör du:

 1. Förbered en papperspåse genom att tillsätta lite lätt fuktig torvmossa i den. Skär ner hela dahlia -växten till en höjd över marken på 10-15 cm.
 2. Lyft försiktigt upp roten ur jorden.
 3. Damma bort det mesta av jorden och lägg roten i papperspåsen.
 4. Förvara på en sval, torr, mörk plats som inte fryser.
 5. Vissa gillar även att lägga påsen med dem i ett kylskåp.
 • Råd: Bryt eller skär inte i dahlia-lökar.

Generella frågor kring dahlior

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande dahlior.

När blommar dahlia?

Dahlior börjar blomma cirka 8 veckor efter plantering, med början i mitten av juni.

Hur snabbt växer dahlior?

När de har planterats i marken tar dahliorna typiskt cirka 8 veckor att börja blomma. För de flesta delar i Sverige ser du vanligtvis att dina dahlior börjar blomma i juni-juli. Dahliorna fortsätter att blomma fram till den första hårda frosten.

Kommer dahlior tillbaka år efter år?

Dahlior är tekniskt sett perenner, men de tål inte den svenska frosten utomhus och dör därför. I slutet av växtsäsongen kan du antingen behandla dina dahlior som ettåriga och plantera en ny sats lökar nästa vår, eller spara lökarna från de sorter du verkligen gillar och odla dem igen nästa år (hur nämnde vi en bit ovan under rubriken Förvara dahlior över vintern).

Avslutande ord

Hoppas du får mycket glädje av dessa fantastiska blommor och att vår guide är till hjälp!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar