Bägarranka: Svar på vanliga frågor! (Guide)

I denna guidar vi till svar på några av de vanligaste frågorna och funderingarna kring bägarranka. Bägarranka (engelska: Mandevilla) är populär att odla i svenska hem. De har glansiga löv och slående blommor. De odlas vanligtvis som klättrande rankor men kan också beskäras för att bibehålla en buskliknande upprätt form. De odlas vanligtvis som klättrare uppför en spaljé.

Skötsel

Läs nedan för att lära dig hur du kan sköta bägarrankan året om.

Temperatur och kyla

10 grader är den lägsta temperaturen som kan tolereras av bägarranka, bör växter flyttas inomhus för vintern. Bägarrankan är en nästan oemotståndlig blommande växt, men den tål inte minusgrader.

Övervintra

På vintern när temperaturen håller sig under 10 grader under långa perioder, så är det bästa man kan göra att ta bägarrankan inomhus för vintern.

Under de kallare delarna av våren och den tidiga början hösten, se även till att ta in dem på natten och när temperaturen sjunker. När vädret blir mer och mer tillförlitligt varmt, ge växterna mer tid att vara ute och vänja sig vid det. Om din bägarranka-ranka har fått lite ny tillväxt under vintern kommer denna troligen att dö tillbaka. Var inte orolig!

Bägarrankaplantan inomhus måste förbli ganska torr för att förhindra rotröta.

Sticklingar

Att ta skott och föröka gullrankan via sticklingar är mycket enkelt. Även om den bästa tiden att ta sticklingar är på våren, kan du också ta dem på sensommaren eller hösten med viss framgång. Sticklingar ska tas från spetsar eller sidoskott och vara cirka 8 cm långa. Ta bort alla utom de två översta bladen på sticklingen. Om så önskas, doppa dina sticklingar i rothormon, för att sedan sticka ned dem i en sandig torvblandning.

Placera dina sticklingar på en lätt skuggigt plats och håll dem varma och fuktiga. Det kan faktiskt vara bra att lägga dem i en plastpåse (med små lufthål för att släppa ut överflödig fukt). När rötter utvecklas inom en månad eller två kan du beskära ny tillväxt för att främja buskig tillväxt om så önskas.

Beskära

Trimma bägarrankan på vintern ungefär sex veckor före den sista vårfrosten för att få en buskigare, mer blomstrande växt. Beskär efter behov under sommaren för att kontrollera höjden på växten.

Vattna rikligt innan beskärning för att återfukta bladverket och förhindra stress för växten.

Tvätta din beskärningssax i tvålvatten för att undvika att överföra svampinfektioner till plantan. Gnid in bladen med en pappershandduk doppad i alkohol för att ytterligare sanera dem.

Trimma särskilt höga rankor på sommaren för att kontrollera deras höjd. Klipp av vinstocken på önskad höjd med din beskärningssax. Gör snittet så nära en uppsättning blad som möjligt. Kassera det beskurna materialet eller använd det som sticklingar för att föröka en växt.

Klipp ner hela växten vartannat till vart tredje år för att återuppliva dess blommande och övergripande utseende. Klipp ner varje ranka 5-10 cm över marknivån. Utför denna typ av beskärning på vintern cirka sex veckor före den sista vårfrosten.

Ta bort alla skadade eller dåligt presterande rankor som de dyker upp under hela året. Skär ner dessa rankorna på marknivå.

Få den att klättra

Du kan använda floristtråd eller mjuka växtband för att löst fästa de separata rankorna på spaljén.
Du kan använda floristtråd eller mjuka växtband för att löst fästa de separata rankorna på spaljén.

Eftersom bägarankan är en ranka så kan den lätt växa på sidan av ett hus, längs ett staket och längs en vägg som gör att den kan breda ut sig och fästa sig. Dessa växter klättrar genom att linda sin tillväxt runt ett stöd.

För att få dem att växa, placera ett stöd precis bredvid bägarrankan som växer i marken. Använd en beskärningssax för att klippa eventuella extra vinstockar tillbaka till precis ovanför jordytan, men lämna tre friska stjälkar som står upprätt. Om du vill att växten ska bli lite buskigare, nyp ihop spetsarna på några friska unga skott mellan tummen och nageln.

Du kan använda floristtråd eller mjuka växtband för att löst fästa de separata rankorna på spaljén. Om du inte har någon av dessa kan du använda ett stretchigt tyg som gamla remsor av strumpbyxor. När bägarrankan klättrar kan du knyta om den i de riktningar du vill att den ska växa, i enlighet med den naturliga riktningen. Om den är nära en yttervägg kan du sätta spaljén mot den.

Ju mer bägarrankan växer, väv dem försiktigt genom spaljén. Se till att alltid trimma precis ovanför stamkorsningar, knoppar eller löv.

Omplantering av bägarranka

Bägarranka bör planteras om vartannat år, gärna tidigt på våren. Annars är det bäst att vänta till hösten, för att då beskära och plantera om samtidigt.

När du omplanterar om en bägarranka, förbered en kruka som inte är mer än en storlek större än den nuvarande krukan. Helst bör behållaren vara något bredare men inte för djup. Se till att krukan har ett dräneringshål i botten, eftersom bägarrankan är känslig för rotröta i fuktiga, dåligt dränerade förhållanden.

Fyll krukan ungefär en tredjedel full med en lätt, snabbt dränerande jordblandning som en blandning av kommersiell planteringsjord, sand och kompost. Plocka sedan försiktigt bort plantan från krukan, och trimma alla rötter som verkar döda eller skadade.

Placera plantan i mitten av krukan. Justera jorden i botten av krukan, om nödvändigt, för att säkerställa att plantan planteras på samma jordnivå som i sin tidigare kruka. Att plantera för djupt kan göra skada när man flyttar till en ny kruka.

Vattna väl och installera sedan en spaljé för att stödja vinstocken. Lägg plantan i halvskugga i några dagar medan den vänjer sig till sin nya kruka och flytta sedan till starkt solljus efter cirka 2 veckor. 

Är bägarrankan giftig?

Vissa av dessa växter har låga nivåer av giftighet, så håll dina husdjur borta från bägarrankan, för säkerhets skull. Dessa växter kan orsaka allvarliga reaktioner hos husdjur, såsom kräkningar, skakningar och kramper.

Vissa bägarranke-växter har vissa delar som är giftiga, såsom rötterna eller blommorna. Håll framförallt djur som är känsliga för bägarrankans doft borta från alla delar av växten. Även om giftighetsnivån är låg, ska man inte att äta någon del av växten – rötter, löv, stjälkar och blommor – detta kan leda till milda matsmältningsbesvär.

Särskilt hos husdjur med känsliga magar så kan gullrankan ge matsmältningsbesvär,.

Problem

Läs nedan för att lära dig hur du kan hantera problem som kan uppstå för bägarrankan.

Tappar blad eller gula blad

Bägarrankans blad blir vanligtvis gula och faller av nära växten. Detta är ganska vanligt med många rankor, som tappar sina äldre blad när de växer. Men om din växt tappar blad i andra områden finns det anledning till oro.

Det första du bör kontrollera är hur mycket vatten växten får. För mycket vatten kan orsaka problem, särskilt om vattnet inte rinner ut snabbt. Kontrollera att växtens rötter inte sitter i fuktig jord. Om de är det, kanske du vill titta på en kruka som erbjuder bättre dränering. När du vattnar, gör det i diskhon, och låt vattnet rinna ut ur krukan och ner i avloppet. 

Äter rådjur bägarranka

Bägarranka är listad som rådjursresistent. Rådjur föredrar att inte äta på desas växter.

Klibbiga blad på bägarranka

Inspektera dina bägarrankor för att identifiera klibbig sav eller ludd nära bladen, vilket indikerar ett angrepp av bladlöss eller mjöldagg eller andra typer av ohyra. Behandla växten i enlighet med metoder som hanterar bladlöss och mjöldagg.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till bägarrankan är till hjälp!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar