Orange chicken (Apelsinkyckling) – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på orange chicken (apelsinkyckling)!

Orange chicken, eller apelsinkyckling, är gjord på krispigt stekt kyckling täckt i en härlig apelsinsås. En otroligt god kinesisk rätt som verkligen smakar gott serverat med ris!

Det är riktigt trevligt att göra denna rätt, för den görs från grunden med helt naturliga ingredienser utan att det tar en massa tid. Jag serverar med ris och gärna ett stänk av salladslök och apelsinskal, om så önskas.

Såsen med apelsin blir så himmelskt god tillsammans med den krispiga kycklingen! Det är en söt apelsinsås gjord på apelsinjuice, vinäger, vitlök, socker, sojasås, ingefära, röda chiliflakes och apelsinskal.

Apelsin och kyckling går riktigt bra ihop! Resultatet av att såsen tillsätts till den goda kycklingen blir en både söt och lite kryddig rätt, som framförallt förgylls av goda smaker.

Sammanfattningsvis så skulle jag beskriva detta recept på orange chicken (eller apelsinkyckling som det kan heta på svenska) som enkelt och smidigt. Jag hoppas att ni gillar det lika mycket som jag gör!

Orange chicken (Apelsinkyckling)

Receptet - Så gör du:

Orange chicken (Apelsinkyckling)

4.9/5 ( 128 röster )
Orange chicken, eller apelsinkyckling, är gjord på krispigt stekt kyckling täckt i en härlig apelsinsås. En otroligt god kinesisk rätt som verkligen smakar gott serverat med ris!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

Kycklingen

  • 4 st benfria kycklingbröst utan skinn, skurna i lagom stora bitar
  • 3 st vispade ägg
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 0,75 dl vetemjöl
  • rapsolja eller annan neutral olja för stekning

Apelsinkycklingsåsen

  • 2,5 dl apelsinjuice
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 msk risvinäger eller vinäger
  • 2 msk sojasås
  • ¼ tsk malen ingefära
  • ¼ tsk vitlökspulver eller 2 vitlöksklyftor, fint tärnade
  • ½ tsk röda chiliflakes
  • 1 msk majsstärkelse
  • rivet apelsinskal från 1 apelsin

Instruktioner

För att göra apelsinsåsen

  • Tillsätt apelsinjuice, socker, vinäger, sojasås, ingefära, vitlök och röda chiliflakes i en medelstor gryta. Låt puttra i 3 minuter.
  • I en liten skål, vispa 1 matsked majsstärkelse med 2 matskedar vatten för att bilda en smet. Tillsätt apelsinsåsen och vispa ihop. Låt puttra i 5 minuter till, tills blandningen börjar tjockna. När såsen har tjocknat, ta bort från värmen och tillsätt rivet apelsinskal.

För att göra kycklingen

  • Lägg vetemjöl och majsstärkelse i en ytlig form eller pajform. Tillsätt en nypa salt och rör om.
  • Vispa ägg i en skål.
  • Doppa kycklingbitarna i äggblandningen och sedan mjölblandningen. Lägg på tallrik.
  • Värm rikligt med olja i en tjockbottnad gryta på medelhög värme.
  • Arbeta i omgångar, stek flera kycklingbitar åt gången. Fräs i oljan i cirka 2-3 minuter, vänd ofta tills de är gyllenbruna och färdiglagade. Lägg färdig kyckling på en tallrik med hushållspapper.
  • Blanda kycklingen med apelsinsåsen. Man kan spara lite av såsen för att tillsätta till riset.
  • Färdigt! Servera kycklingen med ris och gärna ett stänk av salladslök och apelsinskal, om så önskas.
Nyckelord Apelsinkyckling, Orange chicken, Orange chicken (Apelsinkyckling)
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar