Vörtkrydda – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vörtkrydda!

Julen är en tid då våra kök fylls med dofter av kryddor och traditionella bakverk. Ett av de viktigaste inslagen för att skapa denna magiska stämning är vörtkryddan. Låt oss ta en närmare titt på hur man gör denna underbara krydda själv, samt dess användningsområden, förvaring och hållbarhet.

Vörtkryddan är en nyckelingrediens i många klassiska julrecept. Dess distinkta smakprofil av kryddnejlika, kanel, ingefära och andra juliga kryddor ger en varm och kryddig ton till många bakverk och drycker. Här är några av de vanligaste användningsområdena:

 1. Vörtbröd: Vörtkryddan ger vörtbrödet dess karaktäristiska smak och doft. Det är en oumbärlig ingrediens för alla som vill baka detta traditionella julbröd.
 2. Pepparkakor: Hemlagade pepparkakor är en julfavorit, och vörtkrydda ger dem den speciella kryddiga smaken och doften.
 3. Glögg: För att ge din glögg den rätta julkänslan, tillsätt en nypa vörtkrydda till din glöggkryddmix.
 4. Kakor: Vörtkryddan kan också användas i olika andra kakrecept, där egentligen bara fantasin sätter gränserna.

Vörtkrydda har en relativt lång hållbarhet när den förvaras korrekt. Normalt sett behåller den sin smak i upp till 6-12 månader Rätt förvaring behåller dess smak och doft. Här är några tips:

 • Lufttät behållare: Överför din hemlagade vörtkrydda till en lufttät behållare, som en glasburk eller plastbehållare med tättslutande lock. Detta hjälper till att förhindra att fukt tränger in och bevarar smaken.
 • Svalt och mörkt: Förvara vörtkryddan på en sval och mörk plats, borta från direkt solljus och värme. Ett skafferi eller en köksskåp är vanligtvis lämpligt.
 • Undvik fukt: Se till att inte fånga fukt i din kryddburk. Använd en torr sked eller måttsked när du mäter ut kryddan för att förhindra att det kommer in fukt.

Nu när du har en förståelse för vörtkryddans användningsområden, förvaring och hållbarhet, är det dags att ta julbakningen till nästa nivå med hemlagade vörtkrydda. Denna mix ger en trevlig blandning av kryddor för att skapa smakfulla och doftande julbakverk som sprider värme och glädje i hemmet. Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Vörtkrydda

Receptet – Så gör du:

Vörtkrydda

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev julens magi i varje tugga med denna hemlagade vörtkrydda, en perfekt kryddning som förhöjer smaken och sprider härlig värme och kryddighet i exempelvis vörtbröd eller pepparkakor!
Förberedelser 1 minute
Tillagning 2 minuter
Totalt 3 minuter
Portioner 1 deciliter

Ingredienser
 

 • 1 msk malen fänkål
 • 1 msk malen anis
 • 1 msk malen kardemumma
 • 1 tsk malen pomerans eller torkat apelsinskal
 • 1 msk malen kanel
 • 1 msk malen ingefära
 • 1 tsk malen nejlika
 • 1 msk brunt farinsocker

Instruktioner

 • Förbered kryddorna: Mät upp och mal eller använd färdiga malda kryddor enligt ingredienslistan ovan. Om du använder färsk pomerans, riv skalet noggrant.
 • Blanda kryddorna: Placera alla kryddor och farinsockret i en skål eller en lufttät burk.
 • Blanda väl: Använd en sked eller en visp för att blanda kryddorna och farinsockret noggrant tills de är jämnt fördelade.
 • Förvara: Häll den färdiga vörtkryddan i en lufttät burk eller ett förslutningsbart glas och förvara på en sval och mörk plats. Vörtkryddan kommer att behålla sin smak i flera månader om den förvaras ordentligt.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Vörtkrydda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar