Torkad lime i ugn – Recept

4/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett enkelt och effektivt recept på torkad lime i ugn!

Ett sätt att införliva den intensiva smaken av citrus i dina rätter är genom att torka lime i ugn. Dessa små skivor av smak kan vara en fantastisk tillsats till många av dina favoritrecept. I den här artikeln utforskar vi hur du enkelt kan skapa dina egna torkade lime i ugn och listar många bra sätt som du kan använda dem på!

Torkade lime, även kända som limeskivor eller limechips, är precis vad namnet antyder – skivor av lime som har torkats för att bevara sin smak och arom. Denna process koncentrerar citrusens syrliga och fräscha smak och ger en unik intensitet till rätter och drycker. Torkade lime kan vara sötaktiga och syrliga samtidigt och ger en spännande kontrast i smaken.

Att göra dina egna torkade lime är inte svårt, men det kräver lite tid och omsorg, genom att man har några timmar där man är hemma och har tid att bevaka torkningen i ugnen.

Nu när du har skapat dina egna torkade lime, är det dags att utforska de många sätt du kan använda dem i din matlagning. Torkade lime kan användas som:

 1. Smaksättning: Riv torkade lime-skivor över soppor, grytor, eller marinader för att ge en intensiv citrussmak.
 2. Dekoration: Använd dem som dekoration ovanpå kalla drycker som mojitos eller cocktails för att ge en sofistikerad touch.
 3. Krydda: Torkade lime kan vara en del av en egen kryddblandning eller en ingrediens i kryddpastor och rubs för kött och fisk.
 4. Risrätter: Lägg några torkade lime-skivor till riset medan du kokar det för att ge en subtil citruston till smaken.
 5. Te och Drycker: Lägg torkade lime-skivor i te eller infusera dem i vatten för en uppfriskande smak.

Med denna enkla teknik nedan kan du njuta av den fantastiska smaken av torkade lime i en mängd olika rätter och drycker. Det är ett utmärkt sätt att höja smaken på dina kreationer och ge dem en unik och spännande touch. Ge gärna receptet nedan ett försök, så önskar jag er alla en trevlig stund!

Torkad lime i ugn

Receptet – Så gör du:

Torkad lime i ugn

4/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Med detta enkla recept kan du torka lime till perfektion och skapa smakfulla torkade limeskivor. Dessa kan användas som dekorativ garnityr i drycker och olika rätter, eller för att ge en uppfriskande citruskick till marinader, te och exotiska maträtter.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd limefrukter

Instruktioner

 • Sätt din ugn till cirka 90 grader Celsius (eller annars så lågt temperaturen kan sättas).
 • Tvätta, skrubba och torka av de färska limefrukterna noggrant med hett vatten för att ta bort smuts och eventuell vaxbeläggning på skalet.
 • Skär limen i skivor som är cirka 3-4 millimeter tjocka. Se till att skivorna är så jämna som möjligt för att säkerställa en jämn torkning.
 • Placera de skivade limerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper för att förhindra att det klibbar fast.
 • Sätt in plåten med lime-skivorna i mitten av den förvärmda ugnen och låt dem torka i cirka 2-4 timmar. Övervaka dem noggrant och vänd dem efter varje timme för att säkerställa jämn torkning.
 • Lime-skivorna är klara när de känns helt torra och knapriga. Tiden kan variera beroende på ugnens noggrannhet och tjockleken på skivorna.
 • Ta ut de torkade lime-skivorna från ugnen och låt dem svalna helt. De kommer att bli ännu knaprigare när de kallnar.
 • Färdigt! Förvara de torkade lime-skivorna i en lufttät behållare i ett mörkt och torrt utrymme. De kommer att hålla sig länge och kan användas som smaksättning i olika rätter eller som dekoration på drycker och maträtter.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Torkad lime i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar