Ugnsrostat nötytterlår – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnsrostat nötytterlår!

Med bara 3 ingredienser är det superenkelt att laga till detta aptitretande nötytterlår fullt av hemlagad godhet. När det kommer till att laga en lika näringsrik och utsökt middag så kan det inte bli enklare än så här! Och det är ett riktigt prisvärt kött att köpa också.

Ugnsrostat nötytterlår

I detta recept kryddas nötytterlåret med ljuvliga örter och vitlök, för en enkel och snabb ugnsrostning. Jag är inte säker på om jag någonsin skulle kunna bli trött på detta saftiga ört- och vitlökskryddade nötytterlår!

Nötytterlår är en prisvänlig köttbit, och det kan ha en tendens att vara lite segt. Det är helt naturligt! Om du tillagar det ordentligt kan din smöriga ört- och vitlöksstek vara ganska mör och läcker. Den blir inte lika mör som en filé, men tillräckligt nära för att utgöra en ljuvlig måltid! Och i motsats till vad många tror är den faktiskt full av smak också.

Ugnsrostat nötytterlår

Om du gillar rött kött och vill ha en köttdetalj med mindre fett, så är ugnsrostat nötytterlår ett bra alternativ!

Servera gärna med ett tillbehör bestående av potatis och grönsaker för en rejäl och mättande måltid!

Ugnsrostat nötytterlår

Receptet – Så gör du:

Ugnsrostat nötytterlår

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Med bara 3 ingredienser är det superenkelt att laga till detta aptitretande nötytterlår fullt av hemlagad godhet. När det kommer till att laga en lika näringsrik och utsökt middag så kan det inte bli enklare än så här!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 timme 25 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1 bit nötytterlår (ca 1,8 kg)
  • 60 g smör
  • 1 msk rosmarin
  • 2 st till 3 st krossade vitlöksklyftor
  • potatis och grönsaker som tillbehör (valfritt)

Instruktioner

  • Värm ugnen till 260 grader Celsius.
  • Torka nötytterlåret med hushållspapper så att smörblandningen sedan fastnar.
  • Lägg steken i en ugnssäker form. Gör en blandning på smör, rosmarin och hackad vitlök. Bred ut blandningen för hand över nötytterlåret så mycket du kan.
  • Placera steken i ugnen, stäng ugnsdörren och sänk temperaturen till 245 grader Celsius.
  • Rosta i 7 minuter per 500 grams vikt och stäng sedan av ugnen helt (håll ugnsluckan stängd) och nötytterlåret inuti ugnen.
  • Efter 1 timme, sätt på ugnen till 100 grader Celsius och tillaga i cirka 1 timme eller tills din stek når önskad tillagningsnivå.
  • Servera gärna med potatis och grönsaker för en rejält fin måltid!
  • Njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnsrostat nötytterlår

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar