Gullranka: Skötsel, Arter & Bilder (Guide)

Denna artikel handlar om krukväxten gullranka och hur du på bästa sätt sköter den. Gullranka är en väldigt populär krukväxt med otroligt vackra och fräscha bladverk. Denna växt, med ursprung i Sydöstasien, är otroligt enkel att sköta och är en fantastiskt luftrenare!

Karaktärsdrag

gullranka

Gullranka är en släpande eller klättrande art av blommande växter i familjen Araceae. Det finns en del olika sorter gullranka som har olika karaktärsdrag.

Vissa typer påminner om en annan mycket populär krukväxt, Monstera, med vita eller gula fläckar på bladen.

Förutom bladverken som ser helt fantastiska ut, så kan dessa växter överraska med härliga, långlivade blommor, även fast det är ovanligt att de blommar. 

Man blir ofta förvånad över hur lätta gullrankor är att ta hand om.

Forskare från NASA upptäckte i tester att gullrankor är bland de mest luftrenande växterna. Bladen avlägsnar ämnen från luften och absorberar dem. Det gör det fantastiskt att ha gullrankor hemma för en luftrenande effekt. På kontoret kan man exempelvis placera dem nära skrivaren eller annan teknik, för att maximera luftreningen.

gullranka

Populära arter

‘Marble Queen’

När det kommer till gullranka så finns det flera olika arter som är populära, och som också ser lite olika ut. Nedan är några stycken!

Sorten ‘Marble Queen’ har ljusgröna och vita fläckiga blad. De är nästan omöjliga att misslyckas med, och växer även i lite mörkare hörn av rummet.

Sorten ‘Aureum’, aven kallad ‘Golden Ivy Guillemot’, ar populär och har äppelgröna blad i en vacker hjärtformad form med en beige eller gyllene nyans.

Golden Queen har en stor guldgul nyans. ‘N-Joy’ har gröna blad med en hög andel vitt. Sorten ‘Wilcoxii’ har ett gult bladmönster. Den är något mer känslig för sin omgivning än de andra sorterna.

  • Observera: Eftersom gullrankan reagerar starkt på tillgängligt ljus med sitt bladmönster så kan sorterna ha olika färger beroende på platsen de ställts på!

Skötsel

Solljus

Gullrankan ska gärna få stå i halvskugga, och trivs inte i full sol. Ställ den därför inte direkt på fönsterblecket exempelvis, utan istället i ett hörn i rummet som inte får lika mycket sol.

Tänk också på att gullrankan inte gillar drag eller kall luft, vilket också talar emot fönsterplatser, och mer för en hörnplats i rummet de ska stå i.

Vattning

Att vattna gullranka växter är faktiskt inte så svårt! Förser man dock sina gullrankor med för mycket vatten under en lång period så kommer deras löv att falla av och så småningom kommer roten att ruttna. Å andra sidan kan fläckiga och vissna löv vara ett tecken på att gullrankan står på en plats som är för torr.

För att förhindra att någon av dessa extrema situationer inträffar, se till att du kontrollerar de övre 5 cm av jorden mellan vattningarna. När du märker att jorden har torkat till ett djup på 5 cm, ge då dina gullrankor växter tillräckligt med vatten tills du märker att det rinner ut från behållarens botten (ha alltid dräneringshål i krukan).

På vintern kan du minska vattningsfrekvensen eftersom dina växter inte växer aktivt under den säsongen.

Gödsel

Gullrankor behöver inte gödslas för att de ska visa bästa resultat. De kommer dock att dra nytta av gödslingsmedel under sin aktiva tillväxtperiod under vår- och sommar. Mata dina växter med flytande gödningsmedel bara varannan vecka från mars till augusti, om du vill.

Temperatur

Gullranka växer som bäst i varma temperaturer och med måttliga fuktighetsnivåer. De idealiska temperaturerna för dem sträcker sig från 18-22 °C både inomhus och utomhus. De är inte frosthärdiga alls, så du bör undvika att utsätta dem för temperaturer under 15 °C, samt undvika starka vindar, drag, och kall luft.

Stöd

På grund av sina långa stjälkar kräver gullranka lite extra stöd för att hålla sig friska och lyckliga. De bästa stödalternativen för dessa växter är träpinnar eller bambustavar.

Du kan också ha dem i hängande korgar, men de kommer i det fallet inte att få mycket större löv med tiden.

Omplantering

Dessa växter växer i en ganska snabb takt, så de kommer att kräva omplantering då och då. När dina växter börjar växa ur sina behållare, vanligtvis vartannat år, bör du transplantera dem i en större behållare. Innan du planterar om, försök att ta bort så mycket gammal jord som möjligt från deras rötter.

Jord

Gullranka-växter gillar sin naturliga miljö. På grund av detta bör du plantera dem i väldränerand jord som är rik på organiskt material och näringsämnen. Tänk på att dessa växter inte alls gillar för våt jord. Dessutom föredrar de att växa i behållare som har dräneringshål i botten för att undvika fuktiga förhållanden.

Vanliga problem

Även om gullrankor vanligtvis är problemfria när det gäller skadedjur och mögelsjukdomar, kan vissa problem uppstå. För mögelsjukdomar måste du ta bort de ohälsosamma delarna för att förhindra framtida spridning. Vid skadedjurangrepp rekommenderar vi att du tvättar hela växten i duschen och applicerar en lämplig insekticid/bekämpningsmedel.

Beskärning

Beskärning av lövverket på dina gullranka-växter är en bra metod för att hålla dem i en viss storlek eller form som du vill ha. Klipp så mycket du vill från deras stjälkar för att ge dem ett friskt utseende. Se till att du också tar bort ohälsosamma eller döda blad för att ge plats år nya.

Föröka gullrankor

Älskar du din gullranka och vill dela med dig av dem med dina familjemedlemmar och vänner? Då kan du föröka dessa växter genom sticklingar utan något större krångel. Dessa växter kan förökas genom sticklingar när som helst du vill under året.

För att göra detta bör du först och främst skära av enskilda stjälkar och placera deras nedre halva i ett glas fyllt med vatten. Se till att varje snitt har minst en nod i vattnet eftersom det är här de flesta av deras små rötter utvecklas.

Sticklingarna kommer att bilda rot bättre om du byter vatten en gång varannan dag för att ge dem ett rent förökningsmedium. De kommer också att kräva en varm miljö och mycket indirekt ljus för att bilda rötter snabbare. När bebisrötterna är cirka 2,5 cm långa kan du plantera dina sticklingar direkt i en behållare fylld med lämplig krukväxtjord.

Avslutande ord

Att ha en gullranka i din samling krukväxter kan vara en givande och ljuvlig upplevelse. När du bestämmer dig för att ge dem en chans, skriv gärna en kommentar nedan! Ha det gott!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar