Avlägsna färg från metall: Så gör du! (Guide)

I denna artikel går vi igenom hur du på bästa sätt kan avlägsna färg från metall. Ett lager av fel färg på vilken yta som helst kan få dina saker att inte vara lika fina som de skulle kunna vara. Detta gäller särskilt för saker i metall.

Trots att det kan vara ett knepigt projekt, så är det lyckligtvis fullt möjligt att avlägsna färg från metall. Det kräver tid, tålamod och rätt verktyg. Och de fina resultaten är i de flesta fallen väl värda ansträngningen.

Projektet i sin helhet

Stegen av att ta bort färg från metall

 1. Förbered ditt arbetsområde och ta på dig skyddsutrustning.
 2. Applicera det färgavlägsnande medlet och vänta.
 3. Skrapa bort rester av färgavlägsnaren.
 4. Applicera mineralsprit.
 5. Rengör metallen ordentligt.

Vad du behöver

 • Tidningspapper (för att skydda arbetsytan)
 • Färgavlägsnande medel
 • Engångspenslar
 • Färgskrapa
 • Nylonborste
 • Mineralsprit
 • Gummihandskar
 • Ögonskydd
 • Andningsmask

Hur man tar bort färg från metall

Steg 1: Förbered området och skydda dig själv.

Förbered arbetsområdet genom att täcka arbetsytan med tidningspapper. Man vill ju ogärna spilla på exempelvis golvet.

Det är lika viktigt att skydda dig själv, så ta på dig dina gummihandskar, skyddsglasögon, långärmad överdel, och passande byxor för att täcka din hud helt. Undvik sedan inandning av kemikalierna genom att öppna alla fönster och bära andningsskyddsmask.

Steg 2: Applicera färgavlägsnaren.

Häll en liten mängd av det färgavlägsnande medlet i en glas- eller metallburk. Använd en engångspensel för att applicera medlet på metallen och låt den stelna enligt instruktionerna på förpackningen. När det sätter sig bör du börja se färgen bubbla upp från metallens yta.

Vänta sedan enligt förpackningens anvisningar.

Steg 3: Skrapa färgen.

Ta en färgskrapa och skrapa av färgen från metallens alla plana ytor. För sprickor och svåråtkomliga områden, byt till en skrubbduk eller nylonborste (du kan använda den från steg 2, men tvätta först borsten och trimma borsten kort!).

Applicera färgavlägsnande medlet på nytt igen och skrapa eller borsta bort färgen igen efter behov tills hela metallytan är färgfri.

Steg 4: Applicera mineralsprit.

När färgen är borttagen, doppa då en trasa i mineralsprit och torka av hela metallytan. Detta kommer att ta bort eventuella kvarvarande flingor av färg och merparten av de återstående kemiska resterna.

Steg 5: Rengör metallen.

Skölj av metallen noggrant med vatten för att helt ta bort alla spår av de kemiska medlen, och torka sedan av den med en ny, torr trasa.

Med slutförandet av detta steg är din nyrensade metall klar att användas, och kanske målas på nytt?

Avslutande ord

Hoppas denna artikel är till hjälp. Tänk på att skydda dig själv med rätt klädsel och utrustning under projektet, samt hantera kemikalierna enligt anvisningarna!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar