Sufflépannkakor – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

Sufflépannkakor är fluffiga pannkakor med ursprung i Japan. Detta recept ger en ljuvligt mjuk och lätt pannkaksdröm. Perfekta med vispad grädde, lönnsirap eller med bär – de blir utsökta på alla sätt!

Japanska pannkakor, ofta kallade sufflépannkakor (ofta skrivet skrivet soufflepannkakor i Sverige). Dessa pannkakors ingredienser påminner starkt om ingredienserna i andra typer av pannkakor, men skiljer sig i sammansättning och konsistens till ditt vanliga pannkakrecept.

Dessa perfekt fluffiga pannkakor är exceptionellt tjocka, luftiga och mjuka! Den största skillnaden mellan dem och vanliga pannkakor är den mindre mängden mjöl och att äggvitorna slås till en maräng (precis som du skulle göra i en sufflé, därav namnet), innan de försiktigt kombineras med resten av pannkakssmeten.

Som ett resultat av hur sufflépannkakor lagas, så bildas fler luftbubblor inuti pannkakssmeten, och dessa bubblor ger i sin tur den superfluffiga och luftiga pannkakan. Som att bita i ett moln!

Det ska sägas att sufflepannkakor är lite svårare att göra än vanliga pannkakor, men ge inte upp för lätt! Vi kommer att gå igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du gör den här typen av pannkaka, och sedan med lite övning kan bemästra hur du serverar de mest härligt luftiga och fluffiga japanska sufflepannkakorna.

soufflepannkakor banner

Receptet – Så gör du:

Sufflépannkakor

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Sufflépannkakor är fluffiga pannkakor med ursprung i Japan. Detta recept ger en ljuvligt mjuk och lätt pannkaksdröm. Perfekta med vispad grädde, lönnsirap eller med bär – de blir utsökta på alla sätt!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 3 sufflépannkakor

Utrustning

  • 2 skålar
  • Visp (elektrisk eller handvisp)
  • stekpanna (med ett lock du kan täcka över med, exempelvis från en kastrull)

Ingredienser
 

  • 1 st äggula
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 3 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver

Skål 2 – Maräng

  • 2 st stora äggvitor
  • 1 msk strösocker

Instruktioner

Skål 1 – Blandning med äggula

  • Vispa äggulan med sockret tills det är ljust, lätt och skummigt. Blanda i mjölk och vanilj.
  • Ha ner mjöl och bakpulver i blandningen och vispa tills det är välblandat.

Skål 2 – Marängen

  • Vispa ägget vitt med en elektrisk visp (eller en outtröttlig visparm) tills det är ljust, lätt och skummigt, och börja då tillsätta sockret i omgångar tills en blank maräng bildas.
  • Du vill ha halvsega marängtoppar, inte superstela toppar.

Kombinera innehållet i båda skålarna

  • Vispa ⅓ av marängen i äggulablandningen från skål 1 tills den är inblandad. Tillsätt då hälften av den återstående marängen och blanda försiktigt. Tillsätt återstående maräng med hjälp av en spatel.
  • Värm en stekpanna på låg värme och ha ett lock du kan lägga över redo. Tillsätt en mycket liten klick olja. Använd en halv deciliter pannkakssmet åt gången i pannan. Täck över med locket och stek i 2-3 minuter.
  • Ta av locket, och tillsätt ytterligare en halv deciliter smet ovanpå den redan stekta pannkakan. Täck över och fortsätt steka i ytterligare 4-5 minuter.
  • Vänd pannkakan, mycket mycket försiktigt. Stek sedan i 4-5 minuter på andra sidan till det ser klart ut. Upprepa med resterande smet.
  • Servera med exempelvis bär och grädde!
Måltid Efterrätt
Kök Japanskt
Nyckelord japanska pannkakor, soufflepannkakor, sufflepankakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar