Syrensirap – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på syrensirap!

En riktig smaksensation som inte får missas är den underbara syrensirapen. Med sin härliga kombination av sötma och blommiga toner så erbjuder denna hemgjorda delikatess en unik smakupplevelse som kommer att förgylla dina sommardagar.

Syrensirapen är en fantastisk ingrediens som kan användas på många olika sätt. Ringla den över pannkakor eller våfflor för att ge dem en extra touch av sötma och blommighet. Använd den som en glasyr till bakverk eller som en smaksättare i glass och sorbet.

Du kan till och med blanda ned syrensirapen i uppfriskande sommardrinkar för att ge dem en exklusiv twist. Med syrensirapen i köket finns det inga gränser för kreativiteten.

Detta är också en perfekt gåva att ge till någon speciell. Att presentera en vackert förpackad burk med denna unika och handgjorda syrensirap visar omsorg och uppskattning.

Syrensirapens vackra färg och förtrollande arom gör den till en prydnad på bordet. Oavsett om det är till en vän eller familjemedlem, så kommer denna delikata sirap att göra ett minnesvärt intryck och sprida glädje till den som får ta del av den. Gör en burk syrensirap, och skapa en upplevelse av sommarens magi!

De naturliga syrenblommorna ger sirapen en frisk och blommig ton som förmedlar en känsla av solsken och sommarbris. Att ha denna sirap till hands kommer att ge dina rätter och drycker en smak av den ljuva årstiden.

Här kommer receptet! Ha det så trevligt önskar jag er alla!

Syrensirap

Receptet – Så gör du:

Syrensirap

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör din egna syrensirap med en god och balanserad smak av syra och sötma. Använd den för att ge dina favoritdesserter och drycker en unik och blommig smak!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 3 dl syrenblommor
 • 200 g 2,5 dl strösocker
 • 1 dl vatten
 • Saften från 1 citron
 • 3 st blåbär för färgen

Instruktioner

 • Plocka försiktigt blommorna från syrenklasarna och se till att inga små kvistar eller blad följer med. Detta är viktigt för att undvika en besk smak. Skölj blommorna noggrant under kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Lägg de rena blommorna i en skål.
 • I en kastrull, kombinera strösocker och vatten. Rör om för att blanda väl. Tillsätt färskpressad citronjuice för att ge sirapen en härlig syrlighet. Om du önskar kan du också tillsätta några blåbär för att ge sirapen en vacker färg.
 • Låt sockerlagen koka upp och rör om tills sockret har lösts upp helt. När sockerlagen har blivit ljummen häller du den över de förberedda syrenblommorna i skålen. Se till att alla blommorna är täckta av sockerlagen.
 • Täck skålen med ett lock eller plastfolie och låt stå övertäckt med kökshandduk i rumstemperatur i 2–3 timmar för att blommorna ska dra åt sig smaken. Placera därefter den övertäckta skålen i kylskåpet och låt den stå där i 12–24 timmar beroende på hur stark syrensmak du önskar.
 • Efter tiden i kylen, sila av blommorna genom en finmaskig sil för att få en ren sirap. Häll den färdiga syrensirapen i en flaska eller glasburk med lock. Här är min guide till hur du steriliserar burkar!
 • Förvara syrensirapen i kylskåpet för bästa hållbarhet. Sirapen kan hålla sig i kylen i några veckor och kan användas som en smakrik tillsats till desserter, bakverk, glass eller till och med i olika drinkar.
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Syrensirap

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar