Dolma (Dolmas) – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på dolma.

Detta recept är allt du behöver för att göra de bästa fyllda vinbladen dolma! Dessa smakfyllda vinblad är fyllda med en ljuvlig blandning av ris; kött; och massor av färska örter och varma kryddor, som sedan tillagas i en ljus citronbuljong.

Dolma

Jag lärde mig göra dolma i en väns medelhavskök för många år sedan, och jag delar med mig av alla hennes experttips och tricks för att visa dig. Vegetariskt alternativ ingår.

Fyllda vinblad eller dolma är en av de mest ikoniska medelhavsrätterna som finns.

Hemgjorda dolma är en av mina personliga favoriter, de kommer alltid att påminna mig om min väns medelhavskök. Det är den sortens mat som är roligare att göra i grupp.

Dolma

Om du har provat dolmas på din lokala grekiska- eller medelhavsrestaurang, vet du hur det är att njuta av det!

Vad är Dolma: Fyllda vinblad?

Ordet Dolma , från det turkiska verbet Dolmak, betyder i grunden “att fyllas”, och syftar på alla möjliga fyllda livsmedel från druvblad till fyllda tomater, zucchini eller till och med paprika.

Nu hittar du många varianter av fyllda vinbladsrecept, från Turkiet och Grekland till Libanon och Egypten. Vissa recept innehåller kött, andra är vegetariska. Vissa innehåller tomatsås, andra tillagas i citronbuljong. Jag har ännu inte smakat ett recept på dolma eller grekiska dolmades som jag inte älskade, men det här receptet är min absoluta favorit.

Vad är det i dolma? I detta recept fylls bladen med välsmakande kött och ris i en blandning, kryddat med varma kryddor (kryddpeppar och kummin) med tillskott av färska örter i form av persilja, dill och mynta. Sedan, när de väl är fyllda, kokas druvbladen i en välsmakande citronbuljong.

Dolma

Jag älskar att servera dessa dolmades med en sida av grekisk tztatzikisås och grekisk sallad eller tabouli till en lätt måltid.

 • Skillnaden på vegetariska druvblad ligger uppenbarligen i fyllningsblandningen. Du måste utelämna köttet och lägga till 1 dl mer ris.
Dolma

Receptet - Så gör du:

Dolma (Dolmas)

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa smakfyllda vinblad är fyllda med en ljuvlig blandning av ris; kött; och massor av färska örter och varma kryddor, som sedan tillagas i en ljus citronbuljong.
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 60 dolma

Ingredienser
 

 • 1 burk vinblad i saltlake (cirka 60 till 70 blad)
 • 3,75 dl kortkornigt ris, blötlagt i rikligt med vatten i 15 minuter, sedan avrunnet
 • Extra virgin olivolja
 • 1 st stor gul lök, finhackad
 • 350 g mager nötfärs (eller för veganska dolma, 1 dl extra ris)
 • salt
 • svartpeppar
 • 1 tsk kryddpeppar
 • ½ tsk spiskummin
 • 1 dl av VARJE följande ingrediens: hackad färsk persilja, färsk dill och färsk mynta
 • 1 till 2 tomater i skivor
 • Cirka 10 dl eller mer kycklingbuljong eller vatten (gärna med lågt saltinnehåll)
 • Saften av 2 citroner

Instruktioner

Förbered vinbladen

 • Om du använder vinblad på burk som jag gjorde, ta bort dem från burken och kassera saltlaken. Skölj druvbladen väl och lägg dem i ett durkslag för att rinna av. (Senare i processen tar du bort stjälkarna innan du fyller på.)

Förbered fyllningen

 • Blötlägg riset i mycket vatten i cirka 15 till 20 minuter eller tills du lätt kan bryta ett riskorn. Dränera väl.
 • Fräs köttet medan riset blötläggs. Hetta upp 1 msk extra virgin olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt lök och stek, cirka 2 minuter eller så, rör tills den är genomskinlig. Tillsätt köttet och koka tills det är helt brynt, rör om då och då. Häll av överflödigt fett och krydda sedan köttet med salt, peppar och kryddor. Ta bort från värmen och ställ åt sidan för att svalna.
 • Kombinera köttet, avrunnet ris och färska örter i en blandskål. Krydda lätt med salt. Tillsätt en rejäl klick extra virgin olivolja och blanda så att allt blir väl blandat.

Fylla vinblad, sätta ihop och tilllaga

 • Förbered en stor gryta och pensla botten lätt med extra virgin olivolja. Ordna några vindruvsblad i botten (jag använde bladen som inte såg så bra ut här och gjorde tre lager för att skydda de fyllda bladen från att bränna senare.) Toppa med skivade tomater.
 • För att fylla vinbladen kommer du att arbeta med ett blad i taget. Lägg ett vinblad på en skärbräda med den strukturerade/grova sidan mot dig. Ta 1 rågad tesked av fyllningen och lägg i mitten av bladen, vik sedan sidorna över fyllningen och rulla (tänk på det här som att rulla vårrullar eller cigarrer.) Upprepa med de återstående vinbladen eller tills du använt all fyllning.
 • Ordna vinbladen prydligt i rad, med sömssidan nedåt, i din förberedda gryta, och täck hela omkretsen av grytan. Lägg sedan en liten tallrik upp och ned ovanpå. Koka upp buljongen eller vattnet och häll över druvbladen, nå det översta lagret av dolma (ca 4 dl vätska, kanske lite mer.)
 • Täck nu grytan med lock och koka på medelvärme i 30 minuter tills vätskan har absorberats. Ta bort locket och ta bort grytan från plattan, häll sedan saften av 2 citroner ner i grytan. Täck igen med locket (inget behov av plattan vid det här laget), och koka på låg värme i 30 till 45 minuter eller till dina dolmas är helt genomgräddade.
 • Servera gärna med grekisk tzatzikisås eller vanlig yoghurt och klyftor av citron.
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavskost
Nyckelord Dolma, Dolmas

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar