Rådjursstek med ben i ugn – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på rådjursstek med ben i ugn!

När det är dags att förbereda en festlig måltid, kan en vällagad rådjursstek vara det perfekta valet. Det här receptet på saftig rådjursstek med enbär och vitlök kommer att imponera på både dina smaklökar och dina gäster. Att laga en rådjursstek med ben i ugnen är ett sätt att skapa en smakrik och minnesvärd måltid.

Rådjurskött är känt för sin fina och milda smak. Det är magert och när det tillagas rätt kan det vara en riktig delikatess. I det här receptet använder vi en rådjursstek med ben, vilket ger köttet extra smak och saftighet. Innan du börjar laga steken är det viktigt att putsa köttet noggrant, ta bort eventuell hinna och överflödigt fett.

För att ge rådjurssteken en djup smakprofil använder vi en kryddblandning som inkluderar enbär, vitlök, och färsk rosmarin. Enbären krossas i en mortel för att frigöra deras aromatiska oljor och blanda dem med övriga kryddor. Denna blandning gnids sedan över köttet, vilket ger steken en kraftfull smak med inslag av enbär och vitlök. Rosmarinen bidrar med en örtig och frisk not som kompletterar köttets mildhet.

Att tillaga en rådjursstek till perfektion kräver uppmärksamhet på innertemperaturen. För att vara säker på att du får det resultat du önskar, använd en köttermometer. En innertemperatur på 56 grader Celsius ger dig rosa kött medan 67 grader Celsius ger välstekt kött. Rådjur ska inte tillagas för länge eftersom det är ett magert kött och kan lätt bli torrt om det översteks.

Ett viktigt steg i att laga en saftig rådjursstek är att låta den vila efter tillagningen. När steken är färdig i ugnen, ta ut den och linda den i folie. Låt den vila i 20-30 minuter. Under denna tid kommer köttet att dra åt sig sina safter och behålla sin saftighet när du sedan skär upp det.

När det är dags att servera din rådjursstek, komplettera den med dina favoritsidorätter. Potatis, gröna bönor och en fräsch sallad av blandade gröna blad och småtomater är utmärkta val. Dessa sidorätter kommer att komplettera rådjurets smak och skapa en balanserad måltid.

Att laga rådjursstek med ben i ugnen är ett utmärkt sätt att skapa en smakrik festmåltid som kommer att imponera på dina gäster. Med rätt förberedelser och tillagning kan du njuta av en delikat rådjursstek med de mest underbara smaknyanser. Smaklig måltid!

Rådjursstek med ben i ugn

Receptet – Så gör du:

Rådjursstek med ben i ugn

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta recept på saftig rådjursstek med enbär och vitlök är en smakrik festmåltid.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 2 kg rådjursstek med ben
 • 3 st vitlöksklyftor skalade och skivade
 • 15 st mortlade enbär
 • Några kvistar färsk rosmarin
 • 2,5 msk olivolja
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 180 grader Celsius.
 • Börja med att putsa köttet noggrant från eventuella hinnor och överflödigt fett.
 • Skala och skiva vitlökarna och gör små snitt runt omkring köttet så att du kan sticka in vitlöksskivorna i köttet.
 • Mortla enbären och bryt rosmarinkvistarna. Blanda dem tillsammans med en nypa salt och peppar.
 • Gnid in köttet runt om med kryddblandningen från föregående steg.
 • Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
 • Ringla över olivolja över köttet.
 • Placera köttet på ett ugnsgaller i ugnen (med ugnsform eller ugnsfast stekpanna under för att fånga upp dropp). Ugnsstek vid 180 grader Celsius tills termometern visar den önskade temperaturen. Visar innertemperaturen 56 grader Celsius kommer resultera i rosa kött, medan 67 grader Celsius ger välstekt kött.
 • När köttet är färdigt ta ut ur ugnen och linda det i folie. Låt det vila i 20-30 minuter.
 • Färdigt! Servera gärna den skivade rådjurssteken med potatisgratäng och komplettera förslagsvis med gröna bönor och en sallad av blandade gröna blad och småtomater!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Rådjursstek med ben i ugn

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar