Förvälla grönkål – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig om varför och hur man förväller grönkål!

Grönkål har på senare år seglat upp som en av de mest trendiga grönsakerna på tallriken, och det är ingen överraskning varför. Dess rika smak, näringsvärde och mångsidighet har gjort den till en favorit bland hälsoentusiaster och matälskare över hela världen. En av de bästa sätten att förvara grönkål är genom att förvälla den, och i den här artikeln kommer jag att dela med mig av en enkel guide och ett recept för att göra det på rätt sätt.

Förvällning är i allmänhet en matlagningsmetod som innebär att grönsaker snabbt kokas i kokande vatten och sedan omedelbart kyls ned i isvatten. Syftena med detta är flera. För det andra hjälper det till att bevara grönsakernas färskhet och färg. Det stoppar diverse enzymatiska reaktioner som kan försämra smaken och utseendet på grönsakerna med tiden.

Förvällning vara särskilt användbart när det gäller att förbereda grönsaker för frysning eller konservering. Genom att förvälla grönkål innan du fryser den kan du förlänga dess hållbarhet och behålla dess näringsvärde.

Grönkål har länge varit känt för sin näringsrika profil. Den är packad med vitaminer, mineraler och antioxidanter som gynnar din hälsa på många sätt. Denna grönsak är särskilt känd för sin höga halt av vitamin K, A och C, samt järn och kalcium. Dessutom är den känd för att vara en utmärkt källa till kostfiber och har en låg kalori- och fetthalt. Att inkludera grönkål i din kost är ett utmärkt sätt att öka ditt intag av dessa viktiga näringsämnen.

I nästa avsnitt kommer vi att gå igenom själva processen för att förvälla grönkål, steg för steg, så att du kan använda denna teknik kan njuta av grönkål i din kost på ett ännu bättre sätt. Fortsätt läsa för att upptäcka hur du enkelt kan inkludera förvälld grönkål i din kost och dina måltider, med dess fantastiska smak och näringsvärde.

Förvälla grönkål

Receptet – Så gör du:

Förvälla grönkål

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att förvälla grönkålen hjälper det till att bevara dess färskhet och färg vid frysning.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • Färsk grönkål valfri mängd
 • Vatten
 • Is

Instruktioner

 • Börja med att rengöra grönkålen noggrant. Skär bort de grövsta delarna av stjälkarna och dela bladen i mindre bitar. Om du vill kan du även ta bort mittenstjälken för en ännu mjukare konsistens.
 • Koka upp en stor kastrull med vatten. Se till att kastrullen är tillräckligt stor för att rymma grönkålen bekvämt.
 • Förbered en skål med isvatten. Detta kommer att användas för att snabbt kyla grönkålen efter förvällningen och stoppa matlagningen.
 • När vattnet kokar, tillsätt grönkålen i det kokande vattnet. Rör om och låt det koka i 1-2 minuter. Grönkålen ska vara ljusgrön och ömtuggad men fortfarande ha en fräsch krispighet.
 • Använd en sked med slits för att ta bort grönkålen från kokvattnet och sänk den omedelbart i isvatten. Detta stannar matlagningen omedelbart och hjälper till att bevara den gröna färgen och näringsämnena.
 • Låt grönkålen svalna i isvatten i några minuter. När den har kylts av, låt den rinna av ordentligt eller pressa den försiktigt för att ta bort överflödigt vatten.
 • Nu är din grönkål klar att frysas in. Fördela den i portionsstorlekar genom att pressa ihop till bollar, och förpacka den i lufttäta påsar eller behållare. Se till att ta bort så mycket luft som möjligt.
 • Markera påsen eller behållaren med datumet för förvällningen och frysningen så att du kan hålla koll på hållbarheten.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Förvälla grönkål

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar