Blåeld: Fakta & Information Om Växten (Guide)

I denna artikel går vi igenom fakta, samt information om bekämpning, plantering och skötsel av blåeld. Blåeld är nämligen för vissa ett ogräs, medan andra gärna vill ha den i sin trädgård. Växer vilt i vissa delar av Sverige, inklusive Gotland.

Blåeld är en tvåårig, kortlivad perenn som förökar sig via sina frön. Varje planta producerar upp till 2 800 frön per säsong! Frön kan förbli växtdugliga i marken i flera år. Om man vill plantera blåeld så är det bästa att ta fröna från en växt, då fröna kan vara svåra att köpa.

Blåelds karaktärsdrag

Blåeld - Prydnadsväxt eller ogräs, vad tycker du?
Blåeld – Prydnadsväxt eller ogräs, vad tycker du?

Blåeld blir 30-80 cm hög, har en upprätt, ogrenad form med blåa, trattformade blommor på plantans övre del. Blad finns på den nedre halvan av växten. Blad och stjälkar är mycket håriga. Blommar från juni till juli.

Blåeld har sitt urspung i södra Europa och Västra Centralasien. Den togs av människor från Europa till Nordamerika för att användas som prydnadsväxt, men är nu allmänt spridd överallt i naturen i USA.

Blommorna är rödlila när de är stängda, blir så småningom klarblå när de blommar. Blommorna blir 10-20 mm långa.

Skaften är upprätta och täckta med en kombination av korta små taggar som är smärtsamma att röra. Stjälkarna är 30-80 cm höga.

Bladen är smala och 6-25 cm i längd. Bladen blir mindre i storlek nära toppen av växten. Alla blad är täckta av taggar.

Rötterna är långa, kraftiga, och mörka med mindre, fibrösa sidorötter.

Plantering av blåeld

vackra blåeld
Vackra blåeld, men tyvärr så är den otroligt invasiv! Orkar man hantera det?

Frön (kallade nutlets) visas i grupper om 4 längs stjälkar; varje nötskal är cirka 3 mm lång, gråbrun, sträv och skrynklig.

Skötsel av blåeld

Läs nedan för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta din blåeld.

Vattning

Blåeld kräver inte någon regelbunden vattning, utan klarar sig i princip själv.

Beskärning

Beskär framförallt blommorna efter att de har blommat för att undvika att blåelden sprider sig. Dessa plantor producerar upp till 2 800 frön per säsong!

När blommar blåeld?

Blåeld blommar i juni och juli.

Bekämpa blåeld

Klipp bort fröna innan de sprids vidare är den huvudsakliga nyckeln till att förhindra spridningen av blåeld. Att dra upp blåelden för hand kan vara ett effektivt att kontrollera och avlägsna den.

På grund av blåelds förmåga att gro, kommer sannolikt flera omgångar av insatser krävas för att tömma dess rotreserver till den punkt där blomning och fröproduktion upphör. Övervaka kontinuerligt om några nya dyker upp. Användare av ogräsmedel måste beakta platsen som man ska använda det på, och anvisningarna måste noga ses över innan man väljer och applicerar herbicider. Höstbehandling är effektivare än vårbehandling.

Avslutande ord

Hoppas denna guide är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar