Purjolökslåda – Recept

4/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på purjolökslåda.

Denna tröstande purjolökslåda är ett måste för alla familjemiddagar! Livlig grön purjolök är överdragen i en silkeslen ostsås och bakad med ströbröd, frön och mer ost för en tillfredsställande krispig topping.

Purjolökslåda

Om du inte är bekant med purjolök är de i samma familj som lök och vitlök, och enligt mig är de en av de mest underskattade grönsakerna som finns. Jag minns väldigt tydligt första gången jag gjorde purjolök, jag karamelliserade dem till en soppa.

När jag smakade en sked av den karamelliserade purjolöken slutade det med att jag bara åt upp alla med en sked och hoppade över soppan helt. Ja, de är så bra.

Jag tycker detta recept på purjolökslåda passar bra under alla årstider. Det är något som påminner om våren i det, samtidigt som det påminner om hösten. Jag antar att det är purjolöken som får mig att tänka på våren, samtidigt som gratäng kanske är klassiskt höstigt.

Oavsett, så älskar alla denna purjolökslåda!

Purjolökslåda

Receptet - Så gör du:

Purjolökslåda

4/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna tröstande purjolökslåda är ett måste för alla familjemiddagar! Livlig grön purjolök är överdragen i en silkeslen ostsås och bakad med ströbröd, frön och mer ost för en tillfredsställande krispig topping.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

Gratäng

  • 2 st purjolökar, tvättad och skivad i 2 cm ringar
  • 90 g osaltat smör
  • 3 st vitlöksklyftor, skivade
  • 1 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 st lagerblad
  • 150 g riven ost
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Garnering

  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk solrosfrön
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Ställ en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt en tredjedel av smöret. När det smält, tillsätt purjolöken och vitlöken och bryn i cirka 5 minuter, tills purjolöken har börjat mjukna men förblir ljusgrön. Sätt åt sidan.
  • Koka försiktigt upp mjölken i en liten kastrull med lagerbladet – håll ett öga på det då det bubblar över snabbt.
  • Ställ under tiden en kastrull på medelhög värme med mjölet och resten av smöret inuti. Använd en spatel för att röra ihop ingredienserna till en smet och koka i en minut för att koka ut den råa mjölsmaken. Vispa i den uppvärmda mjölken (släng lagerbladet) bit för bit tills du har en fyllig, slät sås.
  • Slå i den rivna osten, men spara en stor näve för garneringen (toppingen). När osten är helt smält i såsen, tillsätt senap. Smaka av med salt och peppar.
  • Värm ugnen till 180°C.
  • Rör ner purjolöken i såsen, häll sedan ut i en ugnssäker form och bred ut i ett jämnt lager. Strö över ströbröd, resterande riven ost och solrosfrön och täck med en rejäl mängd nymalen svartpeppar.
  • Tillaga i ugnen i 30–40 minuter och servera varm. Njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Purjolökslåda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar