Risotto milanese (Saffransrisotto) – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på risotto milanese!

Risotto milanese är en otroligt god, enkel och svårslagen rätt. Detta recept är enkelt sätt att göra risotto milanese, och det kräver rätt få ingredienser.

Risotto milanese är en klassisk rätt från regionen Lombardiet i norra Italien. Rätten sägs ha kommit till i mitten av 1800-talet, när ett gäng glasmakare tog en del av den saffran som de använde för att färga de målade glasfönstren i Milanos Duomo-katedral och lade det till risotton som serverades vid middagen. Idag är det en av de mest ikoniska italienska rätterna.

Saffran ger den klassiska risotto milanese dess gyllene färg. När du njuter av en varm skål med denna rätt kommer du att vilja ha mer av denna rika, krämiga, jordnära rätt. Servera jättegärna med ett italienskt rött vin.

Servera antingen som den är, som huvudrätt eller förrätt, eller exempelvis tillsammans med ett pocherat ägg, eller benfria fläskkotletter, eller kyckling.

Risotto milanese

Receptet – Så gör du:

Risotto milanese (Saffransrisotto)

4.9/5 ( 182 röster )
Risotto milanese är en otroligt god, enkel och svårslagen rätt. Detta recept är enkelt sätt att göra risotto milanese, och det kräver rätt få ingredienser.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st gul lök, finhackad
  • 8 msk osaltat smör
  • 5 dl carnaroliris, eller annat medel- eller kortkornigt italienskt ris
  • 1 dl vitt vin, helst torrt
  • 14 dl varm hemlagad eller köpt kycklingbuljong; mer efter behov
  • 0,5 g saffran
  • 2,5 dl finriven parmesan, gärna Parmigiano-Reggiano
  • salt efter smak
  • svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Stek löken i 2 matskedar smör på medelhög värme tills den är genomskinlig och doftande i en tjockbottnad kastrull som är tillräckligt stor för att rymma riset med gott om plats över, cirka 5 minuter.
  • Rör ner riset och fräs det på medelvärme i ca 3 minuter. Tillsätt vinet, 5 dl buljong och saffran. Vrid värmen till hög tills buljongen sjuder och justera sedan värmen för att bibehålla en jämn sjudning.
  • Sjud och rör om tills det mesta av vätskan har absorberats av riset, rör om varannan minut (det finns ingen anledning att röra om hela tiden). Tillsätt ytterligare 2,5 dl buljong och fortsätt sjuda, rör om och tillsätt buljong tills riset är al dente men inte rått eller grynigt i mitten.
  • När riset är klart, rör ner osten. Tillsätt lite mer buljong i taget för att ge risotton den konsistens du gillar (från ganska torr till nästan soppliknande krämig). Ta av från värmen, rör ner de återstående 6 msk smör.
  • Krydda med salt och peppar och häll upp på tallrikar eller i skålar, gärna uppvärmda.
  • Njut av din risotto milanese!
Nyckelord Risotto milanese (Saffransrisotto)
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar