Sarma (kåldolmar från Balkan) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag ett gott recept på sarma, en populär rätt från Balkan där kåldolmar kokas eller bakas i en härlig tomatbaserad sås!

Sarma är en traditionell maträtt med rötter i Balkanregionen. Denna smakrika rätt består av vitkålsblad som fylls med en läcker köttfärsblandning. Sedan tillagas de ihoprullade kåldolmarna i en sås för att skapa enastående smaker och texturer.

Rätten är känd för sin kombination av saftig fyllning och mjuka vitkålsblad. Fyllningen består av en blandning av kött (oftast blandfärs), lök, ris och olika kryddor. Det hela rullas sedan ihop i vitkålsblad och tillagas i en sås, vilket ger en härlig smak och konsistens.

Om det finns några rester kvar efter tillagningen, bör de förvaras i en lufttät behållare och placeras i kylskåpet. På så sätt kan rätten hålla sig god i upp till 3-4 dagar.

Sarma serveras ofta som en huvudrätt och kan kompletteras med tillbehör som kokt potatis, bröd eller ris. Det är en maträtt som är perfekt för vardagen, men även speciella tillfällen, när man vill njuta av en smakrik och tröstande måltid.

För att uppleva den läckra smaken av sarma, följ stegen i receptet nedan, för en autentisk och värmande måltid! Jag hoppas att ni ska gilla receptet lika mycket som jag gör! Smaklig spis!

Sarma

Receptet – Så gör du:

Sarma (kåldolmar från Balkan)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Sarma är en traditionell maträtt från Balkan. Det är en rätt där vitkålsblad fylls med en köttfärsblandning och sedan kokas eller bakas i en sås. Sarma är en populär och älskad maträtt i regionen!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 1 timme 40 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 st stort vitkålshuvud
  • 500 g blandfärs nötkött och fläskkött
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 dl okokt ris
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt och peppar efter smak
  • 5 dl köttbuljong eller vatten
  • 400 g krossade tomater (1 burk)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk hackad färsk persilja

Instruktioner

  • Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg vitkålshuvudet i vattnet och låt det sjuda i ca 10 minuter tills bladen blir mjuka. Ta försiktigt bort bladen och låt dem svalna.
  • Förbered fyllningen genom att steka lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka och genomskinliga. Tillsätt blandfärsen och bryn den tills den är genomstekt och smulig. Tillsätt riset och rör om i några minuter.
  • Krydda fyllningen med paprikapulver, timjan, oregano, salt och peppar efter smak. Rör om väl så att smakerna blandas ordentligt.
  • Ta en vitkålsblad i taget och lägg en portion av fyllningen i mitten av bladet. Vik in sidorna och rulla ihop bladet för att skapa en rulle. Upprepa med resten av bladen och fyllningen.
  • Placera de färdigrullade sarmarullarna tätt intill varandra i en stor gryta eller kastrull.
  • Blanda köttbuljong (eller vatten), krossade tomater och tomatpuré i en skål och häll blandningen över sarmarullarna.
  • Täck grytan eller kastrullen med lock och låt sarmarullarna sjuda på låg värme i ca 1,5 timmar, eller baka i ugnen på 180°C i ca 2 timmar, tills de är genomkokta och såsen har tjocknat något.
  • Strö över färsk persilja innan servering. Servera med exempelvis kokt potatis, ris, eller bröd!
Måltid Huvudrätt
Kök Balkanskt, Svenskt
Nyckelord Sarma

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar