Sandkakor – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sandkakor!

Sandkakor är klassiska småkakor som är riktigt goda till kaffet eller fikat. Sandkakor toppas med en halv mandel för en härlig kontrast i konsistens som ger kakorna deras egna karaktär!

Jag älskar att göra de lite äldre, mer klassiska kakrecepten då och då, och sandkakor är precis ett sådant recept!

Dessa gillar jag att ha hemma, speciellt kring jul då jag tycker de hör till juletider. Går jättebra att förvara i en kakburk exempelvis, eller varför inte en glaskupol så man ser de vackra sandkakorna? Förvara i valfri lufttät behållare, så håller de sig ett bra tag.

Kort sagt så tycker jag verkligen om sandkakor med deras sötmandlar på toppen. Sandkakor är helt klart värda att göra, och det är mycket enkelt att göra dem!

Sandkakor

Receptet – Så gör du:

Sandkakor

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Sandkakor är klassiska småkakor som är ljuvligt goda till kaffet eller fikat. Sandkakor toppas med en halv mandel för en härlig kontrast i konsistens som ger kakorna deras egna karaktär!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 40 småkakor

Ingredienser
 

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 20 st sötmandlar
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smält smöret, antingen i en skål i mikrovågsugnen eller i en kastrull på spisen. Ta bort från värme så fort det smält klart.
  • Tillsätt det smälta smöret till en större skål eller bunke och låt det svalna.
  • Under tiden, skålla mandlarna och dela dem på längden.
  • Blanda nu smör, socker och vaniljsocker, och rör om så det blir en lätt och välblandad smet.
  • Blanda vetemjölet med bakpulvret i en separat skål och tillsätt sedan lite åt gången till smörsmeten under omrörning.
  • Låt degen stå och vila i 10 minuter. Under tiden, värm ugnen till 150°C.
  • Rulla ut degen till små degbollar, cirka 40 st. Lägg en av mandelhalvorna på toppen av varje degboll.
  • Grädda sandkakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills att mandlarna fått fin färg, lätt gyllene färg.
  • Njut av dina goda sandkakor och förvara i en lufttät behållare!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sandkakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar