Recept på trolldeg – 3 enkla ingredienser

4.6/5 baserat på 22 betyg

Att göra trolldeg och pyssla med denna typ modellera är enkelt. Dessutom är det jätteroligt att göra det tillsammans med barn. Trolldeg är en formbar lera som du kan skulptera med hemma. Efter att den stelnat i ugnen kan du även måla på den med vattenbaserad hobbyfärg. I denna artikel lär du dig hur du gör här!

Recept för trolldeg

Receptet är egentligen väldigt enkelt och du kan beroende på hur mycket trolldeg du vill göra anpassa mängderna. Egentligen kan man med detta receptet göra så mycket deg man vill – en “del” i receptet kan egentligen vara ett hur stort eller litet mått som helst, bara det är detsamma under receptets gång!

Trolldeg bakning
Så här roligt kan man ha det med trolldeg! Foto: Pexels

Inspiration

Givetvis så är en svår del av hela pysslandet att hitta inspirationen till vad man kan göra! Därför har vi här nedan sammanställt några länkar som kan ge dig lite inspiration.

Ha det så roligt!

Trolldeg

Receptet – Så gör du:

Trolldeg – 3 enkla ingredienser

4.6/5 baserat på 22 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Receptet är egentligen väldigt enkelt och du kan beroende på hur mycket trolldeg du vill göra anpassa mängderna. Egentligen kan man med detta receptet göra så mycket deg man vill – en ”del” i receptet kan egentligen vara ett hur stort eller litet mått som helst, bara det är detsamma under receptets gång!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

 • 2 delar vetemjöl
 • 1 del vanligt bordssalt
 • 1 del vatten

Instruktioner

 • Blanda vetemjölet och saltet i en skål eller bunke (ju större mått, desto mer deg, bara måtten är desamma för alla ingredienser)! Tillsätt sedan vattnet och knåda i 10 minuter
 • Låt degen vila i 20 minuter
 • Formge och ha kul!
 • Värm ugnen till 120 grader
 • Lägg in din formgivna trolldeg i ugnen för att få den att stelna
 • Ta ut dina verk när de är helt hårda (efter cirka 1-2 timmar i ugnen), kontrollera vilka verk som känns hårda efter första timmen i ugnen och låt de som inte är hårda stå i ugnen i ytterligare en timme (mindre verk stelnar snabbare)
 • Ta ut alla verk ur ugnen om några står kvar i ugnen i två timmar och låt svalna
 • Om du vill: måla med vattenbaserad hobbyfärg
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord trolldeg

3 Kommentarer

  • När du blandar trolldegen ska vattnet helst vara vid rumstemperatur, det vill säga ungefär 20-22 grader Celsius. Vattnet bör inte vara för varmt eller för kallt, eftersom detta kan påverka konsistensen på degen och hur den hanteras!

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar