Så gör du en bananflugfälla: 4 enkla sätt!

Med sommaren kommer även bananflugorna. Det känns alltid som att det inte tar särskilt lång tid för dem att ta över ens kök. Så snart man ser så lite som en enda, så känns det som en tidsfråga innan man kämpar mot tusentals. Att göra en bananflugfälla betyder lyckligtvis att man inte behöver drabbas av flugangreppen för alltid.

Det finns enkla och effektiva bananflugfällor för att snabbt bli av med bananflugor. Dessa kan man med fördel göra hemma. I denna artikel listar vi fyra bananflugfällor som du kan göra hemma, samt lite information om bananflugan.

Varför är bananflugor problematiska?

Bananflugornas honor lägger 500 ägg åt gången, och äggen kläcks på så lite som 24 timmar. De lägger sina ägg på ytan av- eller inuti frukt som är övermogen eller är på väg att ruttna. Då honorna alltså lägger 500 ägg åt gången(!), så är det viktigt att vidta åtgärder för att bli av med bananflugorna så snart du ser de första dyka upp.

Efter kläckning livnär sig larverna på maten i näromgivningen (exempelvis en övermogen banan i en fruktkorg). Några dagar senare har de blivit fullt vuxna bananflugor. Sammantaget är deras livscykel ganska snabb – fruktflugor kan para sig bara två dagar efter att de når vuxenstadiet! [1] Lyckligtvis kan du snabbt åtgärda och överkomma en bananflugeinvasion med de bananflugfällor som gås igenom nedan.

Är bananflugor farliga?

Bananflugor är i sig inte farliga alls för varken människor eller husdjur. De bits inte och bör därför på sin höjd betraktas som irriterande. En hygienfaktor går dock att betrakta, då bakterier kan sitta på deras kroppar, vilket gör att dessa kan överföras till mat eller våra händer, och därigenom sprida sjukdomar som orsakar hälsoproblem (exempelvis diarré). [2] Bananflugfällor ger möjligheten att undvika denna risk.

Varför har jag bananflugor i hemmet?

De håller ofta till kring mogen, ruttnande eller förfallen frukt, och det är också däromkring de förökar sig. Dessutom tycker de om jäsande drycker som öl, sprit och vin (vilket vi strax här nedan kan se fungerar utmärkt som bananflugfällor). Av dessa anledningar håller de därför främst till i köket, men kan också hålla till och föröka sig bland avlopp, sopor, papperskorgar och mopphinkar, samt i trädgården i komposten. Att påträffa bananflugor på toaletten är vanligt då man ofta inte byter soppåse där lika ofta.

Bananflugor i sovrummet

Bananflugorna söker sig till där de får sin näring – om de kan hitta något att äta i ditt sovrum, badrum eller vardagsrum, kommer de följaktligen även att hålla till där. För att bli av med bananflugor är det en god idé att ha bananflugfällor lite varstans där problemen med bananflugor påvisar sig!

Rutiner för att göra det jobbigt för bananflugorna

För att hålla bananflugor borta från deras matkällor och förhindra att de kommer in i ditt hem, kan du med fördel utveckla följande vanor:

 1. Kasta ut övermogna frukter och grönsaker.
  • Vuxna bananflugor lever bara tre till fyra dagar utan mat, men kan överleva i 40-50 dagar om de har god och kontinuerlig tillgång till föda.
 2. Förvara frukt och grönsaker i kylen.
 3. Tvätta frukt och grönt så snart du kommer hem, för att få bort eventuella ägg eller larver.
 4. Gå ut med soporna ofta och regelbundet.
 5. Rengör spill och fläckar runt om i hemmet så fort som möjligt efter att de uppstått, särskilt om det handlar om fruktjuice eller alkohol.
Banan med bananflugor på, på grund av avsaknad av bananflugfälla
Gör det gärna svårare än så här för bananflugan. Foto: Shutterstock

Att göra en bananflugfälla – 4 alternativ:

Hur gör man då en bananflugfälla för att bli av med bananflugor? Nedan följer fyra bananflugfällor som kan anses vara de absolut effektivaste.

Bananflugfällorna är rangordnade efter effektivitet och enkelhet:

 1. Enklast och effektivast: Dränka bananflugor genom att ställa ut en skål med vinäger eller ättika och diskmedel.
 2. En annan enkel lösning: Ställ ut en nästintill tom flaska med gammalt vin eller öl.
 3. Mer sofistikerad och avancerad lösning: bli av med bananflugor med hjälp av vinäger och plastfolie.
 4. Också sofistikerad: Papperscylinder, ställd över gammal frukt doppad i vinäger.

1. Bananflugfälla med vinäger eller ättika och diskmedel (enklast)

Bananflugfälla enkel
Allt som behövs är ett glas, vinäger eller ättika, och lite diskmedel!

Den enklaste bananflugfälla du kan göra går ut på att att hälla några droppar diskmedel i en liten skål med antingen vinäger eller ättika. Ställ sedan denna skål på en öppen och synlig plats. Måtten är inte särskilt viktiga, utan några centimeters vinäger i ett glas och några droppar diskmedel funkar utmärkt.

Diskmedlet minskar ytspänningen på vinägern/ättikan så att bananflugorna sjunker och drunknar, vilket lurar flugorna och gör detta till den enklaste och minst krävande bananflugfällan att tillverka. Den innebär ett brutalt öde för flugan, men du lyckas bli av med bananflugorna på ett enkelt sätt.

2. Bananflugfälla med gammalt vin eller öl

Vin som bananflugor gillar och som funkar utmärkt till en bananflugfälla.
Bananflugor älskar faktiskt gammalt vin och öl. Foto: Bernyce Hollingworth, Pexels

Det går även bra att göra en bananflugfälla utan vinäger och ättika. Liksom vinäger och ättika älskar bananflugor även doften av vin och öl. Ställ en öppen flaska med lite överblivet vin på en plats där den tydligt går att se. Den smala flaskhalsen kommer att hålla flugorna fångade i flaskan när de väl tagit sig in i den.

Den klassiska bondealmenackan rekommenderar även att man använder gammalt öl till att bli av med bananflugor. Ställ ut en ölflaska med flaskhals på en plats där bananflugorna enkelt hittar den. Halsen gör precis som med vinet att flugorna inte lyckas ta sig ut ur flaskan när de väl tagit sig in. Du kan dessutom addera ett par droppar diskmedel i ölet för att minska ytspänningen och erhålla bättre resultat. Ännu en gång ett brutalt öde för flugan, men vad gör man inte för att få bukt på problemet?

3. Bananflugfälla med vinäger, frukt, och plastfolie

Bananflugfälla frukt och plastfolie
Rödvinsvinäger, bananbit, plastfolie och en skål av något slag. Alla typer av vinäger bör fungera bra.

Häll lite vinäger i ett glas eller en skål (behållaren behöver inte vara fylld – att den nästan är tom fungerar också). Täck sedan mynningen på din behållare med plastfolie. Du kan fästa plastfoliet med exempelvis ett gummiband eller tejp. Gör sedan några små, fina hål i plasten som är tillräckligt stora för att bananflugorna ska kunna komma in.

Bananflugorna kan inte motstå doften av vinäger, och de kommer inte att kunna ta sig ut ur fällan när de väl har tagit sig in innanför plasten. För en ännu bättre chans att lyckas i kampen mot bananflugorna, gör flera av dessa fällor där du påträffat bananflugor och placera ut dem samtidigt – exempelvis i köket, vardagsrummet, och sovrummet!

4. Bananflugfälla av papperscylinder, vinäger och frukt

Så gör du: Häll vinäger över en bit övermogen frukt, när fruktbiten ligger i en burk eller vilken annan behållare som helst. Söta frukter är de mest effektiva frukterna mot bananflugor, exempelvis citron. Rulla sedan lite papper till en kon enligt bilderna ovan, och stick ner papperskonen i burken, med den smala öppningen neråt. Se till så att hålet är litet, men tillräckligt stort för att bananflugorna ska kunna ta sig in.

Denna fälla bygger på att lukten av ruttnande frukt och vinäger hjälper till att locka bananflugorna ner i blandningen. Dessutom hjälper papperskonen i denna bananflugfälla att göra det svårt för bananflugorna att komma ut. Du lyckas bli av med bananflugorna och kan återanvända den hemlagade tratten när du är klar med fällan.

När är bananflugornas högsäsong?

Främst påträffas problemet med bananflugor under sensommaren. Framförallt juli, augusti och september kan alla vara problematiska månader under vilka man ofta och snabbt drabbas av bananflugor. Vetskapen om hur man gör en bananflugfälla för att bli av med bananflugor är extra relevant för dessa sensommarmånader!

Bonus: vissa örter kan motverka bananflugor i hemmet

En bananflugfälla är bra när man vill bli av med bananflugor. Vad många inte vet är dock att bananflugor hatar vissa örter, och att dessa örter kan verka i förebyggande syfte mot bananflugor. Exempelvis eukalyptus, basilika, och pepparmint är några av de örter som avskräcker bananflugor. Att placera dessa örter i små påsar (ex. tepåsar), och hänga dem runtom i hemmet kommer att avskräcka bananflugorna och få dem att försvinna. Även lavendel, kryddnejlika, och citrongräs har en avskräckande effekt. De gillar inte lukten av örterna, och lämnar ditt hem om de känner av dem. [3]

Hoppas denna artikel var till hjälp. Vilken bananflugfälla fungerar bäst för dig när du vill bli av med bananflugor?

Våra övriga artiklar om skadedjur går att hitta här!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar