Pariserbullar – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på pariserbullar!

Ljuva pariserbullar med vaniljkräm och sockertopping är verkligen svårslaget, och så enkelt att göra. Dessa härligt fluffiga och sockersöta bullar fyllda med god vaniljsmak förgyller varje fika!

Dessa pariserbullar är svårslagna, speciellt när de precis har kommit ut ur ugnen och är varma.

Pariserbullarna går även utmärkt att frysa in för att sedan värma i mikron. Jag gillar dessa framförallt till fikat och till thé eller kaffe.

Jag har minnen av att äta dessa ute på fik under sommaren en solig sommardag när jag var liten. Därför betyder pariserbullar fina stunder och ren glädje för mig.

Hittas på många fik och caféer i hela Sverige, men jag tycker de är väldigt enkla att göra hemma också, speciellt med detta recept! Passar året om!

Pariserbullar

Receptet – Så gör du:

Pariserbullar

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ljuva pariserbullar med vaniljkräm och sockertopping är verkligen svårslaget, och så enkelt att göra. Dessa härligt fluffiga och sockersöta bullar fyllda med god vaniljsmak förgyller varje fika!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 10 minuter
Totalt 1 timme 20 minuter
Portioner 40 pariserbullar

Ingredienser
 

  • 125 g smör
  • 3 dl mjölk (3% fetthalt, röd mjölk)
  • 1 paket (50 g) färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2,5 dl vaniljkräm, eller hallonsylt eller hälften av varje för två olika varianter

Topping

  • smält smör
  • strösocker

Instruktioner

  • Smula din färska jäst i stor bunke. Smält smöret över spisen eller i micro och mjölken i smöret. Häll den ljumna smör- och mjölkvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp.
  • Tillsätt socker, kardemumma (valfri), salt, och mjölet bit för bit. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa under kökshandduk i 35 minuter. 
  • Dela degen i två lika stora delar på en mjölad plan arbetsyta. Ur varje halva, skär ut 20 lika stora bitar och rulla till små bollar, till totalt cirka 40 bollar. Kavla ut varje boll till en skiva, klicka på en klick vaniljkräm på varje, och nyp ihop, för att sedan forma till en fin och rund bulle.
  • Lägg de färdigformade pariserbullarna i pappersformar, med skarven nedåt, och placera sedan på bakplåt. Täck över med kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 35 minuter. Sista 10 minuterna, börja förvärm ugnen till 225°C.
  • Grädda pariserbullarna i mitten av ugnen på 225°C i cirka 9-10 minuter, eller tills att bullarna har fått fin, lätt gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna. Under tiden, förbered smält smör och socker.
  • Pensla pariserbullarna med smält smör och doppa dem i socker.
  • Njut av dina goda pariserbullar!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Pariserbullar

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar