Lammframdel i ugn – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på lammframdel i ugn!

Lammframdel i ugn är en härlig och smakrik måltid som bjuder på mört och saftigt lammkött i en härlig kombination med rostade grönsaker och örter. Denna rätt är inte bara en njutning för smaklökarna utan också ett utmärkt sätt att imponera på dina gäster vid speciella tillfällen. Här ska vi utforska varför detta recept är så bra och ge dig några användningsförslag och tips.

Lammframdel är en delikatessköttsbit som är känd för sin mörhet och fylliga smak. När den tillagas i ugnen, blir köttet mört och saftigt samtidigt som det absorberar de utsökta smakerna från örterna och grönsakerna som omger det.

Lamm är ofta förknippat med särskilda tillfällen och festligheter som påskmiddagar och högtider. Att laga en lammframdel i ugn är ett utmärkt sätt att skapa en minnesvärd måltid för dina nära och kära.

Trots att det låter sofistikerat är detta recept relativt enkelt att förbereda. En del av charmen med att laga lammframdel i ugn är den enkla tillagningsprocessen. Ugnen gör det mesta av arbetet åt dig, så du kan fokusera på att förbereda eventuella tillbehör och njuta av kvällen med dina gäster.

Om du har några överblivna skivor av lammframdel är de utmärkta i kalla mackor eller wraps nästa dag. Kombinera dem med lite sallad och dressing för en utsökt lunch.

Lammköttets smak är rik och fyllig, och det kompletteras vackert av rostade grönsaker och örter i detta recept. Under den långsamma tillagningen i ugnen tenderar köttet att bli mört och saftigt. Det tar upp smakerna från lök, vitlök, morötter, selleri och färska örter som rosmarin och timjan, vilket ger en djup, jordnära smakprofil.

Om du har några överblivna rester kan du enkelt förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Lammköttet håller sig bra i kylskåpet i flera dagar och blir ofta ännu godare när smakerna har fått tid att kombinera.

Sammanfattningsvis är lammframdel i ugn en rätt som förtjänar en plats vid ditt festbord vid speciella tillfällen. Det är inte bara en smakfull måltid utan också en härlig möjlighet att skapa minnen tillsammans med vänner och familj. Njut av den möra smaken och förföriska dofterna som fyller ditt kök när du lagar detta fantastiska recept.

Lammframdel i ugn

Receptet – Så gör du:

Lammframdel i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Laga denna saftiga Lammframdel i ugn med rostade grönsaker och smakfulla kryddor för en lyxig middag med enkla förberedelser.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 timmar
Totalt 3 timmar 10 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 1,5 kg till 2 kg lammframdel (cirka)
 • 2 msk olivolja
 • 2 st gula lökar skivade
 • 2 st vitlöksklyftor krossade
 • 2 st morötter skurna i skivor
 • 2 st selleristjälkar skurna i bitar
 • 2 st rosmarinkvistar
 • 2 st timjankvistar
 • Salt och svartpeppar efter smak

Valfritt tillbehör

 • 4 portioner potatis eller ris (exempel)

Instruktioner

 • Förvärm din ugn till 160 grader Celsius.
 • Skölj av och klapptorka lammframdelen noggrant med pappershanddukar. Om det behövs, trimma bort överflödig fett och hinnor.
 • Placera lammframdelen i en ugnsform. Tillsätt skalad och klyftad lök, grovhackad vitlök, grovhackade och skalade morötter och selleri runt om. Massera lätt in olivoljan över köttet och ringla lite över grönsakerna. Krydda med salt och peppar och eventuellt torkad timjan och rosmarin.
 • Rosta lammframdelen i mitten av ugnen i ca 2,5-3 timmar, eller tills att köttet är mört och har fått en fin gyllenbrun färg. Titta till köttet då och då och rör om lite. Tänk gärna på vilket tillbehör du vill ha till lammet, såsom exempelvis ris eller potatis, och se till att detta blir klart ungefär samtidigt till när lammet är färdigt.
 • När lammframdelen är klar, ta ut den från ugnen och låt den vila i några minuter innan du skär upp den i skivor.
 • Servera lammframdelen med eventuellt några av de rostade grönsakerna och ditt val av tillbehör, exempelvis ris eller ugnsrostad potatis.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Lammframdel i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar