Odla Bönor: Guide till Plantering & Skötsel

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att odla bönor. Artikeln går igenom allt från plantering, till skötsel och skörd. Bönor är en av de enklaste grödorna att odla i en trädgård. Plantera ett frö, så kommer det nästan säkert att växa och ge en generös gröda, utan att det kräver mycket arbete.

Odla bönor – nyckeltal

Nedan presenteras några nyckeltal när det kommer till att odla bönor.

Såtid i Sverige:I andra halvan av april
(jordtemperatur ska vara minst 9°C)
Tid mellan plantering och skörd:cirka 55-60 dagar
Skördetid i Sverige:juli
Årighet:Ettårig (dör efter en säsong)
Avstånd:10 cm mellan frön, 75 cm mellan rader

Plantering av bönor

Läs vidare i denna del av artikeln om hur du på bästa sätt planterar bönor.

Vinter och svenskt klimat

Bönor tål absolut kallt klimat och det går således väldigt bra att odla i Sverige. Bönor kräver i allmänhet en lång och varm sommar, vilket betyder att man får hoppas på relativt höga temperaturer för att få den bästa skörden.

Bönor är lätta att odla, och producerar givande grödor i trädgårdar över hela landet. Bönor växer bäst i full sol, planterade i väldränerad och varm jord. Medan stångbönor kräver något att växa uppför, så kan buskbönor växa utan stöd. Titta gärna vad som gäller för just din sort av böna.

Några bönor att testa på att odla i Sverige är:

  1. Gröna bönor
  2. Stångbönor
  3. Buskbönor
  4. Black eye
  5. Svarta bönor
  6. Liten vit böna
  7. Kidneybönor
  8. Cannellinibönor
  9. Kikärter

Vad är den bästa tiden på året för att plantera bönor?

Frön sås bäst utomhus när som helst efter den sista vårfrosten, när jordarna har värmts till minst 9°C. Plantera inte för tidigt, eftersom kall, fuktig jord fördröjer tillväxten och kan orsaka att fröna ruttnar.

Avstånd mellan växterna

Så frön 7-10 cm från varandra och 3,5 cm djupt. Är det en typ av böna som klättrar så sätt ett klätterstöd intill din planterade bönplanta. Växter kommer att klättra genom att fästa sig runt nästan vad som helst.

Bönor i kruka

För buskbönor, välj en stor fönsterlåda eller en kruka som är minst 40 centimeter i diameter. För stångbönor bör behållaren också vara minst 40 cm i diameter, helst aningen större. Fyll krukorna med en blandning av högkvalitativ jordblandning med en liten del kompost.

På vilken typ av plats växer bönor bäst?

Välj en plats i full sol för den största skörden. En hälsosam gröda av stångbönor. Sjukdomar: Plantera inte frön i kall, våt mark för att förhindra att fröet ruttnar. Och undvik att arbeta i bönafläcken när bladen är våta (för att förhindra spridning av bladsjukdomar).

Jordtyper

Väl dränerad, varm jord i full sol är bäst. Pallkragar hjälper till med både dränering och uppvärmning. Använd 2 dl organiskt gödningsmedel för varje 3 meter lång rad av bönor.

Bönor kräver egentligen inget gödningsmedel, så använd inte för mycket. Faktum är att för mycket gödselmedel kan orsaka frodigt lövverk, och som ett resultat kan plantan ge färre bönor.

Skötsel av bönor

Läs vidare i denna del av artikeln för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta om din bönplanta.

Bekämpa alltid gäna ogräs kring bönor tidigt, medan de är små.

Vattnande av bönor

Att vattna bönor på soliga morgnar hjälper till att förebygga sjukdomar. Undvik att vattna på kvällen.

Bönor behöver ungefär en 3 cm vatten i veckan för god tillväxt. Om din trädgård inte får tillräckligt med regn måste du vattna. Får den regn kan du vattna mindre.

Vattning är förmodligen den mest kritiska, och det är det jobb som oftast görs fel. Undvik daglig, lätt vattning. En gång i veckan med allt vatten på en gång är bättre för bönor.

Skörd

Bönor bör vaa redo att skördas så snart som 55-60 dagar efter plantering. När bönorna är redo att skörda är fröna inuti baljan inte riktigt i full storlek. Skördbara bönor ska enkelt lossa från växten, och kan förvaras i lufttäta behållare i upp till ungefär en vecka efter skörden.

Generella frågor gällande odlande av bönor

Hur snabbt växer bönor?

Buskbönor producerar sin skörd på cirka 50 till 55 dagar, stångbönor tar 55 till 65 dagar. Buskbönors hela skörd kommer ofta in på en gång.

Stångbönor behöver kunna klättra mot något för att växa och kommer att producera sin skörd under en period på en eller två månader om skördar lite då och då.

Hur länge lever bönplantan?

Livscykeln för bönor är på ett år och är aktiv från sen vår till temperaturen börjar sjunka på hösten. Den bästa tiden att plantera bönor utomhus är när risken för frost har passerat och marktemperaturen är konstant 9 grader eller varmare.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om hur man odlar bönor är till hjälp för ditt egna projekt. Hoppas du får tur med vädret så dina bönor växer till sig och blir riktigt goda!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar