Lahmacun – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett gott recept på lahmacun!

Lahmacun är en omtyckt rätt som ursprungligen kommer från Turkiet. Den består av en tunn och krispig deg som är överdådigt toppad med en smakrik köttfyllning, kryddor och örter. Rätten tycker jag är en perfekt kombination av kryddiga och friska smaker.

Den tunna degen, som är krispig runt kanterna och mjukare i mitten, ger en intressant textur som är svår att motstå. Den smakrika köttfyllningen, smaksatt med kryddor som paprikapulver, kummin och malen koriander, är en explosion av smaker som tar dina smaklökar på en resa genom Mellanösterns smakkultur.

Oavsett om du äter Lahmacun som en lättare lunch, en aptitretare eller som huvudrätt på en fest, är det en rätt som imponerar med sina kryddiga smaker och krispiga textur. Servera den med ditt val av tillbehör och njut av denna spännande smakresa.

Detta är en flexibel rätt som kan serveras på olika sätt och kompletteras med olika tillbehör. Här är några serveringsförslag och tillbehör som kan förhöja din Lahmacun-upplevelse:

  • Färsk citron: En generös skvätt citronsaft över den färdiga Lahmacun ger en uppfriskande syrlighet som balanserar de kryddiga smakerna perfekt.
  • Färsk persilja: Strö hackad färsk persilja över den nygräddade Lahmacun för en extra dimension av fräschhet och färg.
  • Tzatziki-sås: En svalkande sås gjord på yoghurt, gurka, vitlök och örter är ett utmärkt tillbehör som balanserar hetta med krämighet.
  • Sallad: Servera Lahmacun med en fräsch grönsallad. Tänk på tomat, gurka, lök och persilja, med en dressing av olivolja, citronsaft och sumak.
  • Picklade grönsaker: Toppa din Lahmacun med picklade grönsaker som t.ex. rödlök, morötter eller chilipeppar för en extra smakboost.
  • Oliver och fetaost: Skivor av fetaost och svarta oliver är perfekta tillskott för att runda av smakerna.

I varje tugga av Lahmacun finns en förening av krispighet, saftighet och smak som är oemotståndlig. Den är en perfekt kombination av de enklaste ingredienserna som, när de blandas tillsammans, skapar en smakrik symfoni som har förtrollat matälskare i generationer.

Lahmacun är en smakresa som du inte vill missa. Ta ditt första steg på denna kulinariska med detta recept som hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Lahmacun

Receptet – Så gör du:

Lahmacun

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Lahmacun är en turkisk pizza, där tunn, krispig deg möter en smakrik köttopping med paprika, tomat, och persilja!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

För degen

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 7 g torrjäst
  • 1 dl varmt vatten
  • 0,5 dl varm mjölk
  • 2 msk olivolja

För toppingen

  • 400 g köttfärs nötkött, lamm eller blandfärs
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 2 st tomater finhackade
  • 1/2 st röd paprika finhackad
  • 1/2 st grön paprika finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk malen koriander
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk persilja hackad (för garnering)

Instruktioner

  • Börja med att förbereda degen. I en liten skål, blanda den torra jästen med varmt vatten och socker. Låt det stå i cirka 10 minuter eller tills det blir skummigt.
  • I en större skål, blanda vetemjöl och salt. Tillsätt den skummiga jästblandningen, varm mjölk och olivolja. Blanda allt till en deg.
  • Ha ut degen på ett mjölat bakbord och knåda i några minuter till en smidig deg. Låt degen vila i en bunke och jäsa i 30 minuter täckt med en fuktig kökshandduk.
  • Under tiden kan du förbereda fyllningen. Stek köttfärsen i en stekpanna tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, röd och grön paprika och fortsätt steka i några minuter tills grönsakerna är mjuka.
  • Tillsätt de finhackade tomaterna, tomatpuré, paprikapulver, kummin, koriander, salt och peppar till köttfärsblandningen. Rör om och låt det steka i ytterligare några minuter tills smakerna har blandats väl. Ta bort från värmen och låt svalna något.
  • Sätt ugnen till 220 grader Celsius.
  • Kavla nu ut degen på ett mjölat bord och fördela köttfärsblandningen jämnt över hela ytan.
  • Placera lahmacun på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, eller en pizzasten, och grädda i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills degen är gyllenbrun och krispig.
  • Ta ut lahmacun från ugnen och strö färsk persilja över toppen.
  • Färdigt! Servera genast och njut av din hemlagade Lahmacun!
Måltid Huvudrätt, Pizza
Kök Svenskt, Turkiskt
Nyckelord Lahmacun

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar