Klarbärssylt – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på klarbärssylt!

Här är ett gott recept på klarbärssylt utan pektin eller syltsocker – jag använder vanligt strösocker. Jättegott till att äta med yoghurt till frukost, att ha på pannkakorna, skorporna, eller smörgåsen, eller varför inte i ett bakverk!

Öppnad burk håller sig i kylen i cirka 2 veckor. För bästa möjliga hållbarhet, förvara i en ren, steriliserad burk.

Angående mängden i receptet så gjorde jag en rätt liten mängd i mitt recept (en liten burk). För mer klarbärssylt så går det givetvis bra att exempelvis dubbla mängderna!

Sylten görs genom att koka de mogna klarbären tillsammans med socker och lite vanilj. Det hela går fort och smidigt, vilket vi gillar såklart!

Sylten har en söt och syrlig smak. Det man bör tänka på är att dessa bär saftar rätt mycket mer än exempelvis sötkörsbär, vilket gör det viktigt att ta tiden att låta det puttra under omrörning. Var dock försiktig så att inte sylten reduceras för mycket, då kan den nämligen bli svår att breda ut senare när den ska ätas!

För att ge sylten lite extra twist kan du experimentera med olika smaksättningar. Förutom vanilj kan du prova att tillsätta kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära för att ge sylten en mer kryddig och aromatisk smak.

Prova gärna att göra din egen klarbärssylt och upptäck den underbara kombinationen av sötma och syrlighet som dessa små bär har att erbjuda! Receptet hittas här nedanför!

Klarbärssylt

Receptet – Så gör du:

Klarbärssylt

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Här är ett recept på en liten burk klarbärssylt. Vi använder inte syltsocker utan vanligt strösocker går bra.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 5 dl urkärnade och rengjorda klarbär
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Ställ in en tallrik i frysen (till att senare kontrollera om sylten är färdig).
  • Tillsätt urkärnade, rengjorda klarbär, strösocker och vaniljextrakt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. När det böjar puttra, låt puttra tills det tjocknar, cirka 10 minuter.
  • När sylten verkar fyllig och färdig, ta ut tallriken ur frysen. Häll en sked av sylten på tallriken och låt stå i 30 sekunder. Luta på tallriken. Om sylten glider nedför tallriken för snabbt, fortsätt att låta puttra 1-2 minuter åt gången. Om sylten rinner långsamt på tallriken när den lutas är sylten färdig.
  • Överför till en ren, gärna steriliserad burk. Här är min guide till hur du steriliserar burkar!
  • Färdigt! Kyl till rumstemperatur och använd inom 2 veckor. När burken har öppnats, förvara i kylen!
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Klarbärssylt

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar