Dvärgpinscher: Liten Hund, Stor Personlighet!

I denna artikel ges en introduktion till hundrasen dvärgpinscher (på engelska: Miniature Pinscher, eller “min pin”), som lyfter hundrasens historia och ursprung, dess personlighet och egenskaper, samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till dvärgpinscher som husdjur.

Dvärgpinscher på promenad

Historia

Hundrasen dvärgpinscher kommer ursprungligen från Tyskland (där den kallas Zwergpinscher), och avlades fram för att jaga främst råttor i hem och stall.

Många tror felaktigt att de är besläktade med en annan tysk hundras, nämligen Dobermanns, baserat på att de två hundraserna liknar varandra. Dvärgpinscher är är en mycket äldre ras, och är alltså bestläktad med den till storleken större hundrasen Dobermann.

På tyska tavlor från så långt bak som 1600-talet så kan man se hundar som påminner starkt om dagens dvärgpinschers. Det sägs generellt att det inte var förrän på 1800-talet som dvärgpinschers med säkerhet hade blivit en distinkt egen ras, genom fortsatt avel.

Dvärgpinschers personlighet

Dvärgpinscher glad

Dvärgpinschers har en charmig personlighet och en självsäker attityd, De är orädda, energiska och alerta följeslagare som ständigt visar kärlek till sin människofamilj.

Det är viktigt med dvärgpinschers att visa att på ett vänligt men bestämt sätt visa att man som hundförälder bestämmer hemma. De har nämligen annars en tendens att annars ta sig friheten att sätta reglerna hemma väldigt lätt.

Dvärgpinschers verkar inte veta att de är små hundar; de beter sig stolt, själbelåtet och är nyfikna. Dessa sociala extroverter har en enorm personlighet, och är fulla av peppande energi, som kombinerat med deras intelligens gör dem till perfekt lekkompisar för både vuxna och små barn.

Dvärgpinschrar bildar ett djupt band till sina människor och är också fantastiska små vakthund.

Egenskaper

  • Genomsnittlig fullvuxen mankhöjd: 25-32 cm
  • Genomsnittlig fullvuxen vikt: mellan 3,5-5 kg
  • Genomsnittlig livslängd: 13-17 år
  • Ord som beskriver hundrasen: lekfull, energisk, utåtriktad, vänlig

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Dvärgpinscher är överlag helt friska hundar, men kan likt alla hundar trots det stöta på hälsoproblem under sina liv. Det kan vara viktigt att känna till vilka typer av hälsoproblem de oftast kan råka ut för.

  • Ledrelaterade problem
  • Patella luxation, som är en knäskada som innebär att knäskålen inte sitter rätt i leden, är relativt förekommande bland mindre hundar som papillon. Detta tillstånd kan vara närvarande sedan födseln.
  • Blödarsjukdomen von Willebrand förekommer bland dvärgpinscherhundar. Med ett DNA-test av hunden kan man få en förståelse för risken.
  • Epilepsi
  • Ett annat lite vanligare hälsoproblem som förekommer är hypotyreos

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

Dvärgpinscher sittandes i stol utomhus

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Dvärgpinschers är väldigt fina familjehundar och passar bra tillsammans med barn. Det är en väldigt entusiastisk hund som har mycket energi, så hundägare som lever ett aktivt liv och gärna tar många promenader och gärna leker med sin hund är väldigt passande.

Hundrasen kan anpassa sig till lägenhetsboende, men på grund av sin höga energi behöver de i så fall mycket motion genom promenader, minst två-tre om dagen. Om du kan tillgodose rasens motionsbehov och träna hunden rätt när den är valp, så har du en kärleksfull liten familjemedlem att hitta hos dvärgpinschrar som kommer att hålla dig aktiv och på tårna!

Råd till de som är intresserade av att skaffa dvärgpinscher

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Om den får chansen kommer denna hund att vilja styra dig och ditt hushåll. Om du funderar på att skaffa en dvärgpinscher så måste du vara redo för att vara en stark men snäll ledare. Träning och socialisering är mycket viktigt för denna hundras.

Dessa hundar är mycket nyfikna och kan få för sig att äta så gott som allt de kan hitta och komma åt. De måste noga hållas ett öga på så att de inte gör i något som de inte borde göra. Tänk också på att utveckla rutiner för när du öppnar ytterdörren och hunden är hemma.

Se till att alla små föremål, såsom mynt och nycklar, hålls utom räckhåll från dvärgpinschers. De är mycket nyfikna och tvekar inte att svälja små föremål. Att en hund sväljer tabletter och piller som hamnat på golvet kan vara ett allvarligt problem. Var noga med att små, potentiellt farliga saker inte ligger framme på golvet.

Generellt brukar man säga att denna hundrasen äter cirka 1 till 2,5 dl kvalitetsfoder per dag, uppdelat över två måltider.

Skötsel

Det kan vara extremt relevant att “säkra” upp hemmet med en dvärgpinscher som ständigt är i farten. Det är starkt rekommenderat av många ägare till dessa hundar sätta upp hundgrindar inomhus där det är relevant. Kontrollera även trädgårdsytor för ställen där hunden skulle kunna smita för att utforska området utanför trädgården. Bedöm risker med fönster, såväl som andra potentiellt farliga aspekter av hemmet, och tänk på hur väl anpassade de är för en energisk och nyfiken dvärgpinscher.

Borsta hundens tänder ofta, helst med en hundtandkräm.

Tänk på att dvärgpinscher kan frysa under kalla dagar. Ha en tröja redo till hundens utomhuspromenader för dessa dagar.

Man ska i princip aldrig låta en dvärgpinscher springa fritt utan koppel utomhus: de är för nyfikna och kan inte hejda sig själva.

Träning vid tidig ålder inom främst socialisering är mycket viktigt för hundens personlighet och uppfostran.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var underhållande och hjälpsam, och att du lärt dig något nytt om dvärgpinscher!

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar