Rostade solrosfrön i ugn – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

Rostade solrosfrön är superenkla att göra i ugnen, och i detta recept går vi igenom hur man gör. De rostade solrosfröna är perfekta att njuta av som mellanmål, som topping på sallader, eller helt enkelt bara som de är!

Varför tycker vi att man ska rosta sina egna solrosfrön istället för att köpa i butiken? Jo, det första är ju att man får en känsla och smak av att det bli mer färskt. Dessutom så tillåter rostandet av solrosfrön hemma dig att kontrollera mängden olja, samt typen av olja, såväl som hur mycket salt som används till solrosfröna.

Jag gillar också att köpa en stor påse råa solroskärnor, så att jag alltid har fröna till hands och kan använda dem på olika sätt, vilket också är mer ekonomiskt i längden.

Och om du någonsin vill ändra smaken, kan du prova att lägga till olika kryddor när du rostar, och på så sätt kan du få lite olika smak varje gång.

Solrosfrön innehåller ett antal näringsämnen inklusive en hel del vitamin E och selen. De är också en bra källa till enkelomättade och fleromättade fetter, som är fetter kroppen mår bra av i rätt mängder.

Visste du att en halv deciliter solrosfrön erbjuder cirka 6 gram protein och 3 gram fiber? Hur bra som helst ju! Jag gillar dem framförallt som mellanmål under eftermiddagen på jobbet.

Och om du någonsin vill ändra smaken, kan du prova att lägga till olika kryddor när du rostar och inte fastnar med samma smak varje gång.

Förvaring. De rostade fröna förvaras bäst i en lufttät glasbehållare i kylskåpet där de förvaras i upp till 3 månader. De kan också förvaras i en lufttät behållare i skafferiet vid rumstemperatur i upp till 1 månad.

Detta är ett gott recept och en god idé om man har lite solrosfrön som man vill göra något gott med. Testa gärna efter anvisningarna här nedanför!

Rostade solrosfrön

Receptet – Så gör du:

Rostade solrosfrön i ugn

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Rostade solrosfrön är superenkla att göra i ugnen, och i detta recept går vi igenom hur man gör. De rostade solrosfröna är perfekta att njuta av som mellanmål, som topping på sallader, eller helt enkelt bara som de är!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 2,5 dl råa solrosfrön
  • 1/2 tsk olivolja eller avokadoolja
  • 1 nypa bordssalt

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180°C.
  • Tillsätt olivolja eller avokadoolja och salt.
  • Använd dina händer för att blanda fröna med olja och salt.
  • Bred ut solrosfröna jämnt i ett enda lager på bakplåten.
  • Grädda i 8-12 minuter i ugnen tills solrosfröna är gyllenbruna.
  • Observera att fröna fortsätter att koka på bakplåten efter att de tagits ur ugnen.
  • Låt svalna i 5-10 minuter på bakplåten innan du äter eller har i solrosfröna i en burk.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord rostade solrosfrön

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar