Hurmasice – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på hurmasice!

I vår moderna värld av avancerade desserter och komplexa smaker är det något särskilt tillfredsställande med traditionella bakverk som tar oss tillbaka till våra rötter. Ett sådant bakverk är hurmasice, en ljuvligt söt kaka som är älskad av många runt om i världen. Dessa små kakor, balanserade med en sockerlag som gör dem saftiga och oemotståndliga, är en skatt i många kulturer och förtjänar sin plats på ditt bakningsbord.

Hurmasice är en kaka som är djupt rotad i delar av Balkanhalvöns matkultur. Sockerlagen ger hurmasice dess karakteristiska sötma och saftighet och fungerar som en naturlig konserveringsmetod.

Hurmasice-degen är en harmonisk kombination av några grundläggande ingredienser som skapar en härlig konsistens. Ägg ger struktur och fuktighet, medan socker och olja ger sötma och smörighet. Margarin eller smör används också i degen och påverkar hur smulig och sammanhållen kakan blir. En nypa bakpulver hjälper till att ge kakorna sin karakteristiska form och struktur, medan vetemjöl ger substans.

Sockerlagen är den hemliga ingrediensen som verkligen gör hurmasice speciell. Det är en blandning av socker och vatten som har kokats med citronskivor. Detta tillför en subtil syrlighet som balanserar den intensiva sötman i hurmasice och ger en djupare smakskomplexitet. Sockerlagen används både för att dränka kakorna och för att skapa en glansig yta som gör dem ännu mer inbjudande.

En sak som verkligen gör hurmasice unika är dess enkelhet. Receptet använder bara några grundläggande ingredienser och kräver inga komplicerade tekniker. Det är enkelt nog att förbereda med barnen eller ensamma på en lugn eftermiddag i köket.

Hurmasice passar utmärkt som ett eftermåltidsbakverk eller en godbit till kaffet eller teet. Denna traditionella kaka kan också vara en del av en större smakupplevelse. Prova att servera den med en kopp turkiskt kaffe eller en kall yogurtdryck för en autentisk smak.

Eftersom hurmasice är dränkta i sockerlag kan de faktiskt förbli saftiga i flera dagar om de förvaras på rätt sätt. Förvara dem i en lufttät behållare i kylen och undvik direkt solljus eller värme, som kan smälta sockerlaget. De blir inte bara mer smakfulla med tiden, utan också mer karakteristiska i smaken.

Så nästa gång du längtar efter en traditionell sötma som tar dig till Balkan, överväg att göra hurmasice. Dessa små kakor är en äkta glädje för dina smaklökar och en smakresa till traditionens rikedom. Och som en bonus kommer doften av dessa kakor som bakar i ugnen att fylla ditt hem med kärlek och gemenskap. Så ge dig själv en smak av Balkan och njut av dessa fantastiska kakor när du vill ha något speciellt!

Hurmasice

Receptet – Så gör du:

Hurmasice

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en smak av traditionella och ljuvligt söta hurmasice-kakor, perfekt balanserade med en härlig sockerlag, och gör din bakning till en glädje för alla smaker!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 16 bitar

Ingredienser
 

 • 2 st ägg
 • 3 msk strösocker
 • 3 msk olja
 • 250 g margarin eller smör rumstempererat, alt. en 50/50 mix av båda
 • 1 tsk bakpulver
 • 8,5 dl vetemjöl eller mindre vid behov, tillsätt lite i taget

Sockerlag

 • 1 kg strösocker
 • 9 dl vatten
 • 1 st citron skuren i tunna skivor

Instruktioner

 • Börja med att koka sockerlagen: Kombinera ingredienserna för sockerlagen och koka i 15 minuter. Rör då och då och ta sedan bort från värmen.
 • I en separat skål, vispa ägg med socker med en mixer. Tillsätt olja och smör/margarin, och fortsätt att vispa tills smeten är jämn.
 • Tillsätt bakpulver och mjöl gradvis tills du har en jämn deg som inte klibbar.
 • Forma små kakor och grädda dem på en lätt oljad ugnsplåt i ugnen på 200 grader Celsius i 20-30 minuter.
 • Häll den varma sockerlagen över de varma kakorna, men gör det försiktigt med en skopa. Låt kakorna suga upp sockerlagen, och upprepa tills all sockerlag är använd.
 • Njut av dina goda kakor!
Måltid Efterrätt
Kök Balkanskt
Nyckelord Hurmasice

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar