Havtornsmarmelad – Recept

4.9/5 baserat på 8 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på havtornsmarmelad!

Denna havtornsmarmelad är mycket god på exempelvis en smörgås, en skorpa, eller tillsammans med kex och ost. Blir snabbt en favorit!

Denna otroligt goda havtornsmarmelad är snabb och kräver bara tre ingredienser, och den innehåller massor av havtornens goda smak.

Havtornsmarmeladen blir härligt syrlig, söt, och samtidigt lite bitter, vilket ger spännande smak. Strösockret balanserar upp havtornens bitterhet, och färgen på denna marmelad blir ju bara helt underbar!

Vissa kallar havtorn för supermat med deras innehåll på vitaminer. Det känns ju bra när man vill göra havtornsmarmelad! Jag gillar den milda syrligheten i havtorn och tycker det ger en otroligt fin marmelad!

Havtorn är framförallt vanligt i Sverige där den framförallt växer längs med kustområden. Säsongen för havtorn brukar vara andra halvan av augusti fram till en bit in i oktober.

Med havtornssylt kan man välja lite hur man vill ha konsistensen. Vissa mixar bären så det blir en mer homogen marmelad, andra gillar lite bitar. I detta recept nedan kan du välja hur du vill ha just din marmelad!

Havtornsmarmelad

Receptet - Så gör du:

Havtornsmarmelad

4.9/5 baserat på 8 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på havtornsmarmelad! Denna havtornsmarmelad är mycket god på exempelvis en smörgås, en skorpa, eller tillsammans med kex och ost. Blir snabbt en favorit!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 1 burk

Utrustning

  • kastrull
  • frivilligt: mixer

Ingredienser
 

  • 400 g havtorn
  • 300 g socker
  • 50 ml vatten eller apelsinlikör (ex. Cointreau)

Instruktioner

  • Tillsätt vatten eller apelsinlikör till bären i en kastrull, och koka bären tills de är mjuka och skalet börjar spricka. Om du vill kan du mosa bären i kastrullen med exempelvis en sked eller mixer, beroende på hur mycket bitar du vill ha.
  • Tillsätt sockret i kastrullen och koka ner på medeltemperatur för att få marmeladen att bli tjockare. Detta tar cirka 20 minuter. För att testa om den är klar för tappning i burk, droppa några droppar av havtornsmarmeladen på en tallrik och luta den. Om marmeladen fortfarande rinner när tallriken lutas, är den inte klar för tappningsprocessen.
  • Fortsätt att koka ned marmeladen och när tallrikstestet klaras, fyll då dina burkar med havtornssylten. Stäng locken ordentligt. Klart!
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord havtornsmarmelad

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar