I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på havtornsmarmelad! Denna havtornsmarmelad är mycket god på exempelvis en smörgås, en skorpa, eller tillsammans med kex och ost. Blir snabbt en favorit!
Tillsätt vatten eller apelsinlikör till bären i en kastrull, och koka bären tills de är mjuka och skalet börjar spricka. Om du vill kan du mosa bären i kastrullen med exempelvis en sked eller mixer, beroende på hur mycket bitar du vill ha.
Tillsätt sockret i kastrullen och koka ner på medeltemperatur för att få marmeladen att bli tjockare. Detta tar cirka 20 minuter. För att testa om den är klar för tappning i burk, droppa några droppar av havtornsmarmeladen på en tallrik och luta den. Om marmeladen fortfarande rinner när tallriken lutas, är den inte klar för tappningsprocessen.
Fortsätt att koka ned marmeladen och när tallrikstestet klaras, fyll då dina burkar med havtornssylten. Stäng locken ordentligt. Klart!