Havreyoghurt – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på hur man snabbt och enkelt gör sin egen hemgjorda havreyoghurt. Denna havreyoghurt smakar ljuvligt!

Havremjölkyoghurt är ett lätt mejerifritt recept som är skonsamt att smälta för magen och som dessutom är mycket näringsrikt. Det här receptet är glutenfritt, veganskt, och bra för alla som vill äta mer spannmål eller följer en paleo-diet.

Havreyoghurt

Varför man bör göra hemgjord havreyoghurt

Jag gillar att göra min egna mat så mycket det går och utan att det blir för krångligt. Därför gillar jag att göra denna havreyoghurt!

Några av fördelarna med att göra sin egna havreyoghurt är följande:

  • Den innehåller inga tillsatser för att förtjockna, konservera eller söta yoghurten.
  • Köpt i butik är dyrt, medan hemlagat är riktigt billigt!
  • Engångsbehållare som i butiken är inte bra för miljön. Och många material från engångsartiklar kan föras över till vår mat. Detta slipper man med egengjord havreyoghurt!
Havreyoghurt

Om receptet

Bara några enkla ingredienser krävs för denna havreyoghurt:

  • vatten
  • havregryn
  • probiotika

Jag lägger till ett förtjockningsmedel (frivilligt): agar-agar pulver för vegansk havreyoghurt och om så önskas. Du kan också utelämna förtjockningsmedlet om du föredrar det.

Detta recept är raffinerat sockerfritt. Det betyder inget vitt socker. Istället kan du söta din yoghurt med naturliga sötningsmedel som dadlar, lönnsirap, honung (för icke-vegan) eller agave.

Jag älskar också detta recept osötat.

Fundera på vilken duk i ditt kök som är lämplig för att få en slät havremjölk i de första stegen av receptet - gällande mixandet av vatten och havregryn!
Fundera på vilken duk i ditt kök som är lämplig för att få en slät havremjölk i de första stegen av receptet – gällande mixandet av vatten och havregryn!
Havreyoghurt

Receptet - Så gör du:

Havreyoghurt

4.9/5 ( 19 röster )
Denna havreyoghurt smakar ljuvligt! Havremjölkyoghurt är ett lätt mejerifritt recept som är skonsamt att smälta för magen och som dessutom är mycket näringsrikt. Det här receptet är glutenfritt, veganskt, och bra för alla som vill äta mer spannmål eller följer en paleo-diet.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 10 t
Totalt 10 t 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 7,5 dl vatten
  • 1,2 dl havregryn
  • frivilligt förtjockningsmedel: 1-½ teskedar agar-agarpulver (eller 4 teskedar agarflingor)
  • 3 st kapslar probiotika eller yoghurtstarter

Valfria ingredienser

  • 2 tsk lönnsirap eller 2 dadlar, mjukade i varmt vatten i 30 minuter
  • ½ tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Mixa vatten och havregryn till en puré med mixer i 30 sekunder på medelhastighet. (Om du vill, tillsätt först någon av de valfria ingredienserna som anges ovan). Häll denna blandning genom 2 lager duk för att ta bort de fasta partiklarna. Krama inte ur den extra vätskan hela vägen, men du kan trycka ut lite. (Du får ett krämigt ljust resultat och ingen klibbig konsistens genom att inte klämma fast material. Lite pressning/klämning skapar en krämigare yoghurt som är lite klibbig på ett trevligt sätt.)
  • Häll i din mixade havremjölk i en stor kastrull. Strö agar-agar över ytan och låt lösas upp i 5 minuter. Vispa sedan ner din agar-agar.
  • Värm försiktigt på medelvärme, och vispa kontinuerligt. Inga klumpar bildas om du inte har kramat ur den extra vätskan från havren när du gjorde din havremjölk. (Om du vispar hela tiden så bildas inga klumpar på något sätt.) Men blandningen kommer gradvis, subtilt och fint att tjockna lite.
  • Låt sjuda i 5 minuter för att lösa upp förtjockningsmedlet, vispa hela tiden medan det tjocknar något. Sänk värmen efter behov till låg eller medel-låg. Låt svalna.
  • Låt svalna till 40° C, känn av med fingret eller termostat. Strö probiotika eller vegansk yoghurtstarter över ytan och vispa i.
  • Häll i önskad behållare, övertäckt med plastfolie. Jäs i 10 till 24 timmar och håll en temperatur på cirka 40 grader, exempelvis i ugnen. Ju längre den jäser, desto mer probiotika kommer den att ha.
  • Söta efter smak, eller kyl och söta sedan efter önskemål. Kyl för att tjockna yoghurten helt.
Nyckelord Havreyoghurt
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar