Gyrosbröd – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

Gyrosbröd är en essentiell del av den grekiska köket, och med detta recept kan du enkelt skapa dessa saftiga bröd hemma och ge dina smaklökar en resa till Medelhavet.

Med sina mjuka och luftiga texturer är dessa gyrosbröd det perfekta komplementet till en läcker gyrosrätt eller andra Medelhavsinfluerade rätter.

Att göra gyrosbröd är enklare än du tror, och med några grundläggande ingredienser kan du skapa dessa bröd på nolltid. Börja med att blanda vetemjöl, salt, strösocker och torrjäst i en stor bunke. Tillsätt sedan olivolja och gradvis häll i det varma vattnet medan du knådar degen tills den blir smidig och elastisk.

När degen är klar låter du den jäsa i cirka en timme under en ren handduk tills den har dubblats i storlek. Därefter delar du degen i 4-6 lika stora delar och formar dem till bollar. Platta sedan ut dem till runda bröd på en lätt mjölad yta.

Värm upp en stekpanna på medelvärme och grädda bröden i cirka 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Dessa gyrosbröd är redo att avnjutas!

Servera dem tillsammans med din favoritgyros, grillat kött eller grönsaker, eller använd dem som wraps för att göra smaskiga gyrosburgare. Du kan också njuta av dem som tilltugg med lite tzatziki eller hummus.

Oavsett hur du väljer att servera dem, kommer dessa hemlagade gyrosbröd säkert att tillfredsställa dina smaklökar och skapa en autentisk Medelhavsmatupplevelse direkt i ditt eget kök. Så ge dig själv och dina nära och kära den gastronomiska glädjen av grekisk mat med detta enkla och läckra recept på gyrosbröd.

Gyrosbröd

Receptet – Så gör du:

Gyrosbröd

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en smakresa till Medelhavet med dessa enkla och saftiga gyrosbröd!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 timme 10 minuter
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 6 bröd

Ingredienser
 

 • 500 g vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk strösocker
 • 7 g torrjäst
 • 2 msk olivolja
 • 2,5 dl varmt vatten

Instruktioner

 • Blanda vetemjöl, salt, socker och torrjäst i en stor bunke.
 • Tillsätt olivolja och gradvis häll i det varma vattnet medan du knådar degen tills den är smidig och elastisk.
 • Täck bunken med en ren handduk och låt degen jäsa i cirka 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
 • Dela degen i 4-6 lika stora delar och forma dem till bollar. Platta sedan ut dem till runda bröd på en lätt mjölad yta.
 • Värm upp en stekpanna på medelvärme och grädda bröden i cirka 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade.
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Gyrosbröd

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar