Giouvetsi (med nötkött eller lamm) – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på giouvetsi!

Giouvetsi är en riktigt populär grekisk rätt gjord med en kryddad röd sås, risonipasta och kött. Det som gör det så gott är det faktum att köttet är långsamt tillagat i kryddor och faller helt isär. Vem kan säga nej till denna otroligt goda grekiska rätt?

Giouvetsi

Den här är en vinnare vid vårt middagsbord, den dyker upp nästan varje vecka nu. Giouvetsi, eller även stavat yiouvetsi, bakas en stund i ugnen så att såsen utvecklas och köttet blir riktigt mört.

Giouvetsi erbjuder alltid en mycket läcker och välsmakande måltid, som är enkel att tillaga. Köttet blir så saftigt och mört, och smakerna från köttet och såsen absorberades av risonipastan.

Receptet är så enkelt att det helt enkelt inte kan gå fel. Jag älskar det och det gör min familj också, och därför gör vi det ofta!

Du kan ta bort kanelen från receptet eftersom vissa i vår familj inte riktigt gillar smaken, men det är en dröm att äta hur som helst.

Detta giouvetsi-recept använder nötkött och de idealiska bitarna är högrev eller grytkött. Det finns också versioner av giouvetsi med kycklingbitar, lammbitar eller till och med färs. Receptet i denna artikel är bäst för nötkött eller för lammbitar (lammbringa skuren i bitar eller lammlägg).

Giouvetsi

Detta receptet på giouvetsi följer en enkel metod där man lägger alla ingredienser i en ugnsform och sedan låter ugnen göra all tillagning. Det finns dock några tips för att säkerställa att såsen tjocknar ordentligt och allt annat tillagas korrekt!

Mitt första tips är att skära köttet i mindre bitar så att det kräver lite kortare tid i ugnen. Mitt andra tips är att stek köttet lätt innan det läggs i såsen. Det kommer att tillföra till smaken på rätten och du kommer inte att hitta bitar av mjukt fett i rätten.

Tillsätt också varmt vatten så att tillagningsprocessen kan starta direkt i ugnen.

Låt också gärna giouvetsin vila efter att du tagit ut den ur ugnen i 10 minuter övertäckt så att risonipastan kan absorbera såsen ytterligare och maten svalnar något så att du kan njuta av den varm.

Vid servering, välj gärna en ost att servera med, som fetaost, halloumi, eller till och med parmesan.

Giouvetsi

Receptet - Så gör du:

Giouvetsi (med nötkött eller lamm)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Giouvetsi är en riktigt populär grekisk rätt gjord med en kryddad röd sås, risonipasta och kött. Det som gör det så gott är det faktum att köttet är långsamt tillagat i kryddor och faller helt isär. Vem kan säga nej till denna otroligt goda grekiska rätt?
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 timmar 5 minuter
Totalt 3 timmar 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 0,5 dl extra virgin olivolja
 • 1 kg nötkött (högrev eller grytkött, alternativt lammkött), skuret i stora bitar (ca 4×8 cm)
 • 2 st gula lökar, skivade eller hackade
 • 2 st stor vitlöksklyfta, skivad
 • 1 st medelstor morot, grovt riven
 • 1 st stor selleristjälk, hackad
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 st lagerblad, torkade
 • 1,5 tsk kanel, mald
 • 1 st tärning köttbuljong, smulad
 • ½ dl rött vin (ex. Merlot)
 • 1 burk (400 g) tärnade tomater
 • 800 ml varmvatten
 • 2,5 dl (200 g) risonipasta
 • 10 st kvistar färsk persilja, hackade
 • smulad fetaost, riven parmesan, eller halloumi till servering

Instruktioner

 • Värm ugnen till 170°C. Hetta upp en stor ugnsform med extra jungfruolja på medel/hög värme. Rensa fettet på köttet genom att steka i 8 minuter på varje sida. Om din ugnsform inte kan användas för stekningen, använd en panna, och överför sedan köttet till ugnsformen senare för att ställa in i ugnen senare. När stekningen är klar, flytta över köttet på en tallrik eller skål.
 • Fräs löken i fettresterna från köttet tills den mjuknat, och fräs sedan vitlöken i 1 minut. I ugnsformen, rör ner löken/vitlöken, samt resten av ingredienserna förutom risoni, persilja och ost. Lägg nu även köttet i ugnsformen. Täck ugnsformen med aluminiumfolie och ställ in den i ugnen för att tillagas i 2,5 timme.
 • Efter 2,5 timme, ta ut ugnsformen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 190°C med fläktning. Rör nu ner risonipastan och persiljan och ställ sedan tillbaka ugnsformen i ugnen utan aluminiumfolie i ytterligare 20 minuter.
 • Efter 20 minuter, ta ut din giouvetsi ur ugnen, täck över igen och låt vila i 10 min. Servera med valfri ost.
 • Njut av denna goda giouvetsi!
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Giouvetsi med nötkött eller lamm

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar