Ålandsrot: Fakta, Skötsel, Plantering (Guide)

Den ljuva ålandsroten har sitt ursprung i Centralasien och är numera populär i både Sverige och Finland. Den påminner om en solros till utseendet, och är en utmärkt blomma för att locka fjärilar till trädgården. Läs mer i denna artikel för att lära dig mer om den fina ålandsroten och hur du bäst lyckas med den i din trädgård.

ålandsrot

Ålandsrots karaktärsdrag

Blommorna är stora och gula med en diameter på 5-7 centimeter. Blommorna blommar främst i juli. Ålandsroten når en högsta höjd på 1,5 meter. Det är dessutom en utmärkt växt för fjärilar, vilka kommer att lockas in till din trädgård av ålandsblommans fina blommor!

Bladen är ovala och väldigt stora, samt luddiga på undersidan.

Ålandsroten är flerårig och kommer tillbaka varje år.

ålandsrot

Historia

Ålandsroten har varit känd i flera hundratals år, även fast den togs till Sverige av munkar under medeltiden. Sedan dess har den under historien odlats både som en medicinsk växt, och numera framförallt som en prydnadsväxt i trädgårdar.

Växten var känd redan i det antika Grekland och Rom. Växten har använts för att behandla både lungsjukdomar och magbesvär och för att behandla djur. Växtens rot har också använts som mat och för att krydda alkoholhaltiga drycker.

ålandsrot

Plantering av ålandsrot

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt planterar ålandsrot.

Vinter och svenskt klimat

Ålandsroten trivs bra framförallt längs med svenska östkusten där den ofta hittas. Den trivs bra i svenskt klimat och kommer klara sig bra i det kallare nordiska klimatet.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera ålandsrot?

Plantera med fördel ålandsroten i september, vilket är den bästa tidpunkten på året för att plantera ålandsrot. Det går även bra att plantera ålandsroten på våren efter den sista frosten.

Avstånd vid plantering i trädgården

Fröplanteringsintervallet för ålandsrot är 40 centimeter. Groddtiden är 30-90 dagar.

Djup vid plantering

Plantera på ett djup av 0,2 cm (2 mm). Dessa blommor gillar att planteras ytligt, väldigt nära jordytan. Vattna försiktigt med en vattenkanna efter att du sått fröna, så att vattnet inte trycker ner fröna i jorden alltför mycket.

På vilken typ av plats växer ålandsrot bäst?

Ålandsroten trivs i en solig miljö som gärna är torr. Växten kan förökas genom att man delar roten i två delar när som helst under året, eller att man sår frön (helst i september).

Jordtyper

Ålandsroten föredrar en aning sandig jord som odlingsmedium, men är inte kräsen och trivs förnämligt i de allra flesta jordar.

Skötsel av ålandsrot

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin ålandsrot.

Vattning

Ålandsroten kan klara sig väl utan något större vattningsbehov. Vattna måttligt under sommaren (en skvätt i veckan kan räcka), och håll speciellt utkik speciellt under sommaren när regnväder har uteblivit.

Märker du att din ålandsrot blir hängig kan du med fördel testa att ge den vatten mer frekvent och i större mängder.

Beskärning

Kapa ålandsroten till en höjd på 5 centimeter i slutet av hösten, innan den första frosten. På så sätt får den en god start på våren, när den kommer tillbaka, då den kan använda all sin energi till att växa tack vare din beskärning.

Generella frågor kring ålandsrot

Nedan följer svar på några generella frågor man kan ha om ålandsrot.

När blommar ålandsrot?

Ålandsroten blommar mellan juli och september, och ger ståtliga solrosliknande blommor som sträcker sig mot skyn.

Hur snabbt växer ålandsrot?

Ålandsroten kommer tillbaka år efter år och växer till en höjd på 1,5 meter från april till september, vilket innebär i snitt 25 centimeters tillväxt per månad under säsongen. Den växer alltså rätt snabbt, men kommer börja om från noll varje år då den dör vid vintern för att sedan komma tillbaka frisk och kry på våren!

Kommer ålandsrot tillbaka år efter år?

Ålandsroten är tålig och kommer tillbaka år efter år. Växten kan överleva i sin livsmiljö i årtionden utan någon vidare skötsel.

Avslutande ord

Lycka till med din ålandsrot, och hoppas denna guide är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar