Gammaldags toscakaka – Recept

4.8/5 baserat på 6 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett tidlöst recept på gammaldags toscakaka!

När sötsuget sätter in och du längtar efter en läcker godsak som är både knaprig och saftig, då är det dags att prova på en klassisk toscakaka.

Den här tidlösa favoriten har förtjänat sin plats i bakhistorien och fortsätter att vara en omtyckt del av många fikastunder. Med sitt krispiga toscatäcke och mjuka kaka är denna gammaldags delikatess full av smak och textur.

Följ med oss när vi utforskar hemligheterna bakom en knäckig toscakaka och lär oss att skapa den perfekta kombinationen av sötma och knaprighet.

När toscakakan väl kom till Sverige, snappades den snabbt upp av svenska hushåll och blev en omedelbar hit. Dess popularitet kan förklaras av den perfekta balansen mellan den knäckiga, karamelliserade toscatoppen och den mjuka, saftiga kakan under.

Kakan kan hålla sig fräsch i upp till 3-4 dagar i kylskåp. Den kan även förvaras utanför kylskåp på en sval och torr plats i upp till 2-3 dagar.

För att återskapa den autentiska smaken av en gammaldags toscakaka, så kommer här det fina receptet. Hoppas ni ska tycka om det lika mycket som vi gör hemma hos mig. Trevlig bakning!

Gammaldags toscakaka

Receptet – Så gör du:

Gammaldags toscakaka

4.8/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna gammaldags toscakaka kommer att föra dig tillbaka till de goda gamla tiderna. Servera den som den är eller med en klick vispad grädde eller vaniljsås för lite extra lyx.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Toscatäcket

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 100 g mandelspån

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform (ca 25×25 cm) och ställ åt sidan.
  • I en stor skål, vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt.
  • Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje tillsättning.
  • Sikta vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker över smeten. Rör om försiktigt tills inga torra klumpar finns kvar.
  • Tillsätt mjölken och blanda väl tills smeten är jämn och slät.
  • Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan med en spatel.
  • Grädda kakan i förvärmd ugn i ca 20-25 minuter, eller tills den är gyllenbrun och genomgräddad. Du kan testa genom att sticka in ett spett i mitten av kakan – om den kommer ut ren är kakan klar.

Toscatäcket

  • Medan kakan gräddas, förbered toscatäcket. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  • Tillsätt socker, vetemjöl och mjölk i kastrullen och rör om väl. Koka upp blandningen under omrörning och låt den koka i cirka 2 minuter, eller tills den tjocknar något.
  • Ta kastrullen från värmen och tillsätt mandelspåna. Rör om för att fördela mandlarna jämnt i smeten.
  • När kakan är klar, ta ut den från ugnen och bred toscatäcket över den varma kakan.
  • Sätt tillbaka kakan i ugnen och grädda i ytterligare 10-12 minuter, eller tills toscatäcket är gyllenbrunt och bubbligt.
  • Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen i några minuter. Skär sedan kakan i fyrkantiga bitar och låt den svalna helt.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags toscakaka

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar