Fläskytterfilé i ugn – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på fläskytterfilé i ugn. Krispig på utsidan, saftig och mör på insidan och fantastiska smaker gör detta till den bästa ugnsbakade fläskytterfilén!

Det finns inget som bakad fläskytterfilé. Det är så enkelt att göra och jag tycker att det här är det enklaste snittet av fläsk att ta på vilka smaker du än vill.

Fläskytterfilé i ugn

Det bästa med att baka en fläskytterfilé är dock den krispiga utsidan och den saftiga insidan. Medan de flesta äter med ögonen först, är det när du smakar filén som du verkligen kommer att förstå varför jag är galen för detta recept.

Sänk ner tänderna i den första tuggan, och du får lite crunch, sedan saften från själva fläsket, plus den faktiska juicen du har använt och kryddorna som blandas med det hela, och du kommer att få svårt att hitta en anledning att INTE göra denna läckra rätt.

När jag skapar ett recept, tenderar jag att luta mig mot oljor, vinäger och såser för de “våta” ingredienserna som jag kan marinera, skeda över eller på annat sätt tillaga i. Jag tenderar att glömma hur bra fruktjuicer är med fläsk.

Citrusen i citron-, lime- eller apelsinjuicerna (eller alla tre) fungerar som syran i blandningen (ungefär som vinäger gör i andra recept), vilket ger ditt kött de där syrliga (och lite söta) undertonerna. Dessutom hjälper syran resten av smakerna att sippra in i köttet, vilket gör det trevligt och saftigt.

För de andra kryddorna blev jag inte för tokig. Det enkla är bäst här. Jag blandade ihop lite italiensk kryddblandning, vitlökspulver, spiskummin, chilipulver, paprika, salt och peppar – allt du förmodligen redan har i din kryddlåda.

Fruktjuice är bra för att marinera, tråckla och på annat sätt liva upp ditt kött. Syran från citrusjuicer, i synnerhet, hjälper till att “tillaga” köttet bara lite eftersom det marineras för att verkligen försegla de smaker du använder. Det gör de genom att bryta ner köttet med de enzymer de innehåller. Detta gör att de andra ingredienserna i din marinad (oljor, kryddor) kan tränga djupare in i köttet.

Fläskytterfilé i ugn

Receptet - Så gör du:

Fläskytterfilé i ugn

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Krispig på utsidan, saftig och mör på insidan och fantastiska smaker gör detta till den bästa ugnsbakade fläskytterfilén!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 1 kg fläskytterfilé
 • 2 msk olja
 • 4 msk färsk citron-, lime- eller apelsinjuice – (eller 1 matsked av varje)
 • 4 tsk italiensk kryddmix
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk spiskummin
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk chilipulver
 • 1 tsk rökt paprika – (valfritt men rekommenderas starkt)
 • 1 tsk svartpeppar

Instruktioner

 • Värm ugnen till 200 grader Celsius och smörj lätt en stor ugnsform. Stick hål i filén med en gaffel. Gnid in olja på alla sidor av köttet.
 • Vispa ihop italiensk kryddmix, vitlökspulver, spiskummin, salt, chilipulver, rökt paprika (om du använder) och svartpeppar. Strö blandningen över filén och klappa den på köttytan på alla sidor. Lägg i förberedd ugnsform och ringla citron/limejuice över toppen.
 • Grädda i 25-35 minuter tills utsidan är brynt och krispig och mitten är genomstekt till önskad form (du kan ta ut dem på den tidiga sidan om du gillar mitten lite rosa).
 • Skeda saft från fatet över köttet. Låt vila på skärbräda eller i ugnsformen i 5-10 minuter. Skär i 2,5-centimetersbitar. Skeda eventuell återstående juice från pannan över skivorna, garnera med färsk hackad koriander om så önskas och servera.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Fläskytterfilé i ugn, Ugnsbakad fläskytterfilé

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar