Finsk morotslåda – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finsk morotslåda!

Morotslåda är en traditionell finsk maträtt som är en grundpelare på många finska julbord. Denna puddingrätt intog sin plats på julbordet i Finland från 1930-talet.

Jag älskar denna finska morotslåda, och den finska julen innehåller så många godsaker. Jag delade även nyligen med mig av mitt favoritrecept på finska julstjärnor, som du hittar här.

Denna saftiga morotslåda är ett enkelt sätt att njuta av morötters goda smak och fina vitamininnehåll, och gifter sig väl med andra julbordstillbehör. Passar bra till allt kött som serveras och går snabbt att göra.

Den finska morotslådans enkelhet låter morötterna vara i centrum, och riset smälter in i den ljusa gräddsåsen.

Finsk morotslåda

Receptet – Så gör du:

Finsk morotslåda

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finsk morotslåda!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 1 kg morötter
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ dl grötris
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • ½ tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • ¼ tsk muskot
  • ¼ tsk mald vitpeppar
  • 1-2 msk ströbröd

Instruktioner

  • Skala morötter och hacka dem (i centimetertjocka bitar, vi kommer ändå mosa dem i ett senare steg).
  • Koka de skalade, hackade morötterna i lättsaltat vatten i cirka 7-8 minuter. Vattnet ska bara precis täcka morötterna.
  • Koka riset i det saltade morotsvattnet.
  • Mosa morötterna under tiden, så att du får en slät massa. Tillsätt grädde, mjölk, ägg och kryddor i purén. När riset är färdigkokt, kombinera det med övriga ingredienser. Kontrollera mängden salt.
  • Klä en ugnsform med cirka 2 liters kapacitet i smör och ströbröd.
  • Häll blandningen i ugnsformen. Strö lite extra ströbröd på toppen.
  • Grädda i 200 grader Celsius i 45 minuter.
Måltid Huvudrätt
Kök Finskt
Nyckelord Finsk morotslåda, Morotslåda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar