Egengjord tomatpuré – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett bra recept på egengjord tomatpuré!

Egengjord tomatpuré tar lite tid att göra, men när den väl är färdig så håller den i kylen i upp till ett år. Tomatpurén i detta recept tycker jag blir en sann smakupplevelse som lyfter ens maträtter till en ny nivå. Den rika och koncentrerade smaken blir riktigt bra.

Som sagt, det tar lite tid att göra sin egna tomatpuré. Det är dock ganska enkelt och roligt att göra den hemma! Med din egna hemlagade tomatpuré kan du också vara säker på att du har en högkvalitativ och naturlig produkt utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Tomatpuré är en grundläggande ingrediens i många maträtter, och är en basvara för de flesta av oss. Den används i allt från pastasåser till soppor och grytor. Det är en sådan där mångsidig ingrediens som kan ingå i så många rätter.

Att göra din egna tomatpuré är enkelt och kräver inte mycket arbete, men det tar lite tid. Det bästa med den är att den håller i upp till ett år i kylen. Det betyder att du kan njuta av den under lång tid och ha den till hands när du behöver förhöja smaken på dina maträtter. Du kan använda den som bas i pastasåser, grytor, soppor eller som en smakrik ingrediens i många andra rätter.

Tänk på att sterilisera den lufttäta burken för att den ska vara så ren som möjligt, för bästa möjliga hållbarhet på tomatpurén.

Så varför inte prova att göra din egen tomatpuré nästa gång du har en massa tomater hemma? Det är ett roligt och givande projekt som ger dig en fantastisk ingrediens att använda i dina matlagningsäventyr. Du kommer att uppskatta den djupa och fylliga smaken av din egen tomatpuré och hur den förbättrar smaken på dina rätter.

Egengjord tomatpuré

Receptet – Så gör du:

Egengjord tomatpuré

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Skapa din egna, ljuvligt goda tomatpuré. Håller i upp till ett år i kylen.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 3 timmar 10 minuter
Totalt 3 timmar 15 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 4 kg tomater
 • 1 msk salt
 • 2 msk olivolja, plus mer för att bilda ett skyddande lager i burken

Instruktioner

 • Börja med att förbereda tomaterna. Skär dem i klyftor och ta bort fröna.
 • Lägg tomaterna i en stor kastrull och låt koka upp. Rör om då och då tills tomaterna släpper sin saft. Låt puttra i cika 30 minuter så mängden vätska minskar. Rör om då och då.
 • Använd en vanlig sil eller ett durkslag. Häll de kokta tomaterna i silen och pressa dem med en sked för att extrahera purén. Släng eller kompostera skalet och fröna som blir kvar i silen.
 • Häll tillbaka tomatpurén i kastrullen och sätt den på hög värme. Tillsätt saltet, sätt värmen på låg och låt det småkoka, rör om då och då, tills vi fått en mer koncentrerat tomatmassa, efter cirka 40 minuter. Sista 5 minuterna, förvärm ugnen till 100℃.
 • Klä stor ugnsplåt med bakplåtspapper och smörj pappret med olivolja. Sprid ut den förtjocknade tomatpurén jämnt över plåten.
 • Sätt plåten i mitten av ugnen och låt bakas i 30 minuter.
 • Ta ut plåten (men lämna ugnen på) och rör om purén. Sprid ut purén i ett tunt, jämnt lager på nytt. Ställ in plåten i ugnen på nytt och fortsätt ugnsbaka den tills tomatpurén är mycket tjock, vilket tar cirka 2 timmar. Ta ut, rör om och sprid ut purén på nytt var 20:e minut.
 • När du är nöjd med tjockheten, ta ut ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur.
 • Flytta över tomatpurén till en ren (helst sterilt ren) burk. Packa den hårt i burken för att eliminera luftbubblor och täck sedan ytan överst i burken helt med ytterligare olivolja för att förhindra att purén exponeras för luft. Stäng burken och förvara den i kylskåp. I kylen håller sig tomatpurén i minst ett år.
 • Färdigt! Njut av din egengjorda tomatpuré!
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Egengjord tomatpuré

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar