Skapa din egna, ljuvligt goda tomatpuré. Håller i upp till ett år i kylen.
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 3 timmart10 minuterminuter
Totalt 3 timmart15 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
4kgtomater
1msksalt
2mskolivolja, plus mer för att bilda ett skyddande lager i burken
Instruktioner
Börja med att förbereda tomaterna. Skär dem i klyftor och ta bort fröna.
Lägg tomaterna i en stor kastrull och låt koka upp. Rör om då och då tills tomaterna släpper sin saft. Låt puttra i cika 30 minuter så mängden vätska minskar. Rör om då och då.
Använd en vanlig sil eller ett durkslag. Häll de kokta tomaterna i silen och pressa dem med en sked för att extrahera purén. Släng eller kompostera skalet och fröna som blir kvar i silen.
Häll tillbaka tomatpurén i kastrullen och sätt den på hög värme. Tillsätt saltet, sätt värmen på låg och låt det småkoka, rör om då och då, tills vi fått en mer koncentrerat tomatmassa, efter cirka 40 minuter. Sista 5 minuterna, förvärm ugnen till 100℃.
Klä stor ugnsplåt med bakplåtspapper och smörj pappret med olivolja. Sprid ut den förtjocknade tomatpurén jämnt över plåten.
Sätt plåten i mitten av ugnen och låt bakas i 30 minuter.
Ta ut plåten (men lämna ugnen på) och rör om purén. Sprid ut purén i ett tunt, jämnt lager på nytt. Ställ in plåten i ugnen på nytt och fortsätt ugnsbaka den tills tomatpurén är mycket tjock, vilket tar cirka 2 timmar. Ta ut, rör om och sprid ut purén på nytt var 20:e minut.
När du är nöjd med tjockheten, ta ut ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur.
Flytta över tomatpurén till en ren (helst sterilt ren) burk. Packa den hårt i burken för att eliminera luftbubblor och täck sedan ytan överst i burken helt med ytterligare olivolja för att förhindra att purén exponeras för luft. Stäng burken och förvara den i kylskåp. I kylen håller sig tomatpurén i minst ett år.