Citronsås till ugnsbakad lax – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sås till ugnsbakad lax!

Denna krämiga citronsås går perfekt ihop med lax som bakas i ugnen. Den är dessutom riktigt härlig och snabb att slänga ihop! Gör den i kastrull under tiden som laxen tillagas, så blir allt färdigt på samma gång. Går alltid hem och uppskattas av alla!

Denna enkla och läckra sås är perfekt anpassad till ugnsbakad lax, och den ringlas över laxen vid servering. Den tillför en krämig och härlig smak av citron. Såsen är så lätt att göra, men ger trots det så mycket fantastisk smak till fisken!

Som tips på tillbehör, servera gärna med kokt potatis och en grönsallad. Går också bra att servera vid sidan av fisken.

Jag tycker verkligen om denna sås och kan varmt rekommendera den. Den bästa såsen till just ugnsbakad lax om man frågar mig. Testa gärna receptet nedan, så hoppas jag att ni också ska tycka om den!

Citronsås till ugnsbakad lax

Receptet – Så gör du:

Citronsås till ugnsbakad lax

4.9/5 ( 224 röster )
Denna krämiga citronsås går perfekt ihop med lax som bakas i ugnen. Den är dessutom riktigt härlig och snabb att slänga ihop! Gör den i kastrull under tiden som laxen tillagas, så blir allt färdigt på samma gång. Går alltid hem och uppskattas av alla!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 st liten gul lök eller 2 medelstora schalottenlökar, fint hackade
  • 1 msk smör eller kokosolja
  • 0,5 dl färsk citronsaft (från 2 medelstora eller 1 stor citron)
  • färskt citronskal från 1 citron
  • 1,25 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Denna såsen görs medan laxen tillagas i ugnen. Tillsätt finhackad lök, färsk citronsaft och smör (eller kokosolja) till en kastrull. Vispa ihop medan du sjuder på medelvärme, utan lock tills den reducerats lite, cirka 5-6 minuter.
  • Vispa i rivet citronskal och vispgrädde och låt puttra i ytterligare 2 minuter eller så. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  • Färdigt! Ta av från värmen och täck över kastrullen med lock vid denna tidpunkt för att hålla den varm tills att den ska serveras med laxen.
  • Vid servering av laxen, ringla över citronsåsen på laxen på varje tallrik och garnera sedan med nyhackad eller torkad persilja eller dill.
  • Njut av din ugnsbakade lax med din goda sås!
Nyckelord Citronsås till ugnsbakad lax, Sås till ugnsbakad lax
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar