Sås till falafel – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sås till falafel!

Detta är ett riktigt gott recept på sås till falafel. Falafel är en specialitet från Mellanöstern som består av kroketter eller bollar som är gjorda av kryddade malda kikärter. Denna yoghurtsås passar perfekt till!

Denna sås till falafel är en maträtt som görs av yoghurt, gurka, kryddor och vitlök. Yoghurtsåsen passar bra till falafel eftersom den har en krämig konsistens som balanserar den frasiga och krispiga falafeln. Den görs genom att blanda yoghurt med hackade gurka och kryddor, såsom koriander, kummin och vitlök. Man kan också lägga till lite citronsaft eller äppelcidervinäger för att ge såsen en syrlig och frisk smak.

Såsen kan serveras som en dipp till falafelbollarna eller som en dressing över dem. Dessutom är yoghurtsåsen en hälsosam maträtt eftersom den är låg i fett och rik på protein och kalcium.

Denna sås till falafel kan serveras till falafel på massor av olika sätt. Servera exempelvis med en sallad i ett pitabröd eller tillsammans med ris på en tallrik.

Efter att den gjort så bör rester av denna sås förvaras i en förseglad behållare i kylskåpet. Detta håller såsen fräsch och förhindrar att den blir sur eller förstörd. Man bör också se till att täcka behållaren väl så att såsen inte får någon lukt eller smak från andra livsmedel i kylskåpet. Generellt sett är det bäst att inte förvara yoghurtsås i kylskåpet i mer än ett par dagar, eftersom den kan bli sur och förlora sin smak och konsistens.

Toppa falafeln med denna sås till falafel och njut. Gör gärna 30 minuter i förväg så att såsen kan hinna stå i kylen innan servering!

Sås till falafel

Receptet – Så gör du:

Sås till falafel

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är ett riktigt gott recept på sås till falafel. Falafel är en specialitet från Mellanöstern som består av kroketter eller bollar som är gjorda av kryddade malda kikärter. Denna yoghurtsås passar perfekt till!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 2,5 dl naturlig yoghurt
  • 1 st medelstor gurka, skalad, urkärnad, hackad och urpressad på överflödigt vatten
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk färsk citronsaft
  • 1 msk färsk koriander
  • ½ tsk spiskummin

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i en liten skål. För att ytterligare förbättra smaken, förbered i förväg och låt stå i kylen i 30 minuter. Rör om innan servering.
  • Njut av din sås tillsammans med falafel och eventuellt övriga tillbehör!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sås till falafel

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar