Ssamjangsås – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett recept på ssamjangsås!

Ssamjang är en traditionell koreansk sås som oftast används som dipp eller smaksättare i koreanska rätter. Den är gjord av två huvudingredienser: gochujang, en koreansk chilipasta med intensiv smak, och doenjang, en koreansk sojabönspasta med djupa umamismaker. I receptet på ssamjang kombineras dessa två ingredienser med sesamolja, vitlök, salladslök och andra smaksättare för att skapa en riktigt härlig sås.

Ssamjang serveras traditionellt som en dipp till grillat kött eller fisk i det koreanska köket. Den läggs då ofta på salladsblad, kallade ssam, tillsammans med köttet och andra tillbehör som ris, grönsaker och kimchi. Sedan rullas allt ihop till en liten wrap som äts med händerna. Ssamjang kan också användas som en smaksättare i olika rätter, som sallader, nudlar eller risrätter, för att ge dem en extra dimension av härlig smak.

Ssamjang kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och håller sig vanligtvis färsk i upp till ett par veckor. För att bevara smaken på bästa sätt är det viktigt att täcka över den så den står lufttätt i kylen.

Nu när vi vet mer om ssamjang så är det dags för det enkla recepet på denna ack så goda koreanska delikatess! Smaklig måltid!

Ssamjangsås

Receptet – Så gör du:

Ssamjangsås

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ssamjang är en härligt smakrik koreansk sås som ger en extra dimension till dina favoriträtter. Med detta enkla recept kan du njuta av ssamjangs goda smaker, exempelvis som en dipp eller sås till grillat kött, grönsaker eller andra koreanska rätter. Du kan också använda den som ett smakrikt tillbehör till sallader eller wraps.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 4 msk gochujang (koreansk chilipasta)
 • 2 msk doenjang (koreansk sojabönspasta)
 • 2 msk sesamolja
 • 1 msk strösocker
 • 2 st vitlöksklyftor finhackade
 • 2 st salladslökar fint skivade
 • 1 tsk rostade sesamfrön

Instruktioner

 • Blanda gochujang, doenjang, sesamolja och rårörsocker i en skål. Rör om väl tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
 • Tillsätt den finhackade vitlöken och salladslöken i skålen med såsen. Blanda väl så att lökarna fördelas jämnt i såsen.
 • Strö över rostade sesamfrön och blanda om försiktigt för att ge såsen en extra dimension av smak och textur.
 • Smaka av ssamjang och justera mängden socker eller andra ingredienser efter din personliga smak.
 • Låt ssamjangsåsen stå i rumstemperatur i cirka 10-15 minuter för att smakerna ska blandas väl innan servering.
 • Servera ssamjangsåsen som exempelvis en dipp eller sås till grillat kött, grönsaker eller andra koreanska rätter. Du kan också använda den som ett smakrikt tillbehör till sallader eller wraps. Smaklig måltid!
Måltid Sås
Kök Koreanskt, Svenskt
Nyckelord Ssamjang, Ssamjangsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar