Chilipasta – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på chilipasta!

Chilipasta är en sådan mångsidig och smakrik ingrediens som kan lyfta nästan vilken rätt som helst till nya smakhöjder. Oavsett om du älskar det extra kryddigt eller föredrar en mildare smak, kan du anpassa detta recept efter dina smakpreferenser. Med några enkla ingredienser och lite tid i köket kan du skapa din alldeles egna, hemlagade chilipasta som kommer att förvandla dina matupplevelser.

Chilipasta är en kryddig och smakrik krydda som har sitt ursprung i många olika kök runt om i världen. Det är en ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter, från asiatiska wokar och nudelrätter till mexikanska tacos och spanska tapas. Vad som är så fantastiskt med chilipasta är dess förmåga att ge en härlig hetta och djup smak till dina maträtter.

Ett av de bästa sakerna med att göra din egen chilipasta är att du har full kontroll över smaken och hettan. Om du älskar extra het mat, kan du välja starkare chilifrukter. Å andra sidan, om du föredrar en mildare smak, kan du använda mildare sorter och ta bort fröna. Detta recept är en grundversion som du enkelt kan anpassa efter dina smakpreferenser.

Eftersom din hemlagade chilipasta är naturlig så innehåller den inte några konserveringsmedel. Det är viktigt att förvara den på rätt sätt för att förlänga dess hållbarhet. Jag rekommenderar att man förvarar den i en lufttät glasburk eller behållare i kylskåpet, som att man användeer en steriliserad burk för bästa hållbarhet. Den bör hålla sig i flera veckor upptill tre månader, men kontrollera alltid. Använd också en ren sked varje gång för att förbättra hållbarheten.

Att göra din egen chilipasta är ett roligt och kreativt köksprojekt som kommer att berika dina maträtter med smak och hetta. Oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, är detta recept enkelt att följa och ger dig möjlighet att anpassa din chilipasta precis efter dina smakpreferenser. Så ge det ett försök och utforska den heta världen av chilipasta! Receptet hittas här nedanför!

Chilipasta

Receptet – Så gör du:

Chilipasta

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Smakrik, hemlagad chilipasta – den perfekta kryddningen för att ge dina favoriträtter en smakfull och kryddig twist, oavsett om du blandar den i såser, strör den över nudlar eller använder den som en spännande dipp.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 12 st färska chilifrukter (välj en sort som passar din hettapreferens) till exempel arbol, guajillo eller ancho
 • 1 tsk salt
 • 1 st vitlöksklyfta skalad
 • 1,5 dl neutral olja som olivolja eller rapsolja
 • 1 dl chili flakes
 • 0,5 tsk strösocker
 • 1 tsk japansk soja

Instruktioner

 • Börja med att skiva och hacka de färska chilipepparfrukterna i tunna bitar. Välj om du vill ta bort fröna eller inte (fröna ger extra hetta). Placera de skivade chilipepparna i en mortel tillsammans med saltet. Krossa och blanda noga i morteln. Målet är inte att skapa en pasta, utan snarare att bryta ner chilipepparn något. Låt stå stå länge.
 • Finhacka eller pressa vitlöken.
 • Värm upp hälften av oljan i en kastrull över medelvärme. Lägg i den hackade vitlöken. Rör om och låt den fräsa försiktigt tills vitlöken får gyllene färg. Vitlöken inte ska bli knaprig eller intensivt stekt innan du sänker värmen till låg.
 • När vitlöken är klar, tillsätt chilifrukterna. Rör om och låt det fräsa försiktigt i ytterligare 5 minuter, under uppsyn för att undvika att något bränns.
 • Nu är det dags att tillsätta den återstående oljan i kastrullen.
 • Häll i dina chiliflakes och socker. Rör om. Tillsätta sojan. Ta av från värmen och låt svalna i rumstemperatur.
 • Överför din hemlagade chilipasta till en ren burk. Förvara den i kylskåpet kallaste del, så kan den hålla sig god i upp till 2-3 månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Chilipasta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar