Äppelmos med skal – Recept

4.5/5 baserat på 9 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt enklaste recept på äppelmos – äppelmos med skal!

Att tillaga detta recept på äppelmos med skal är inte bara en smidig och enkel process, det är också ett sätt att få ut det mesta av äpplets naturliga näringsinnehåll. Genom att behålla skalet på äpplena när vi börjar göra äppelmoset, går receptet väldigt bekvämt och enkelt att göra utan en massa extraarbete.

Enkelhet är ofta nyckeln till både smak och hälsa i matlagning. Genom att behålla äpplets skal när du tillreder äppelmos, går det snabbt och smidigt. Jag älskar detta recept för att enkelt ta tillvara på massor av äpplen från äppelträden på gården. Det går jättebra att exempelvis dubbla om man har jättemycket äpplen. Det bästa med just detta receptet är att man inte behöver skala eller kärna ur äpplena, vilket gör det extra snabbt och behagligt.

Smaken blir även den väldigt god på detta äppelmos! Du kan välja i receptet om du vill krydda med kanel eller inte. Kanel och äpple gifter sig ju så himla fint i ett äppelmos, men ibland vill man ju låta äppelsmaken dominera helt, och då kan man bara hoppa över kanelen.

Ett tips är som vanligt att sterilisera rent dina burkar för bästa möjliga hållbarhet på äppelmoset. Ett fiffigt tips är att frysa in äppelmos i plastpåsar i frysen, för lång hållbarhet!

Genom att följa detta enkla och bekväma recept med äppelmos med skal, kan du njuta av en näringsrik och läcker äppeldelikatess – gott äppelmos. Använd äppelmoset som ett smakrikt pålägg, en ingrediens i dina favoritrecept eller som en smaksättare.

Genom att ta vara på äpplets naturliga smaker med detta enkla tillvägagångssätt, ger du både dina smaklökar och din kropp en härlig dos av näringsämnen och god smak! Receptet hittas här nedanför! Smaklig tillagning!

Äppelmos med skal

Receptet – Så gör du:

Äppelmos med skal

4.5/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett bekvämt recept på äppelmos där vi varken behöver skala eller rensa bort äpplenas kärnhus, detta görs av sig självt under receptets gång!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 1 kg äpplen välj äpplen av din favoritsort, gärna ekologiska
 • 0,75 dl strösocker justera mängden beroende på äpplenas naturliga sötma och din egen preferens
 • 1 tsk malen kanel valfritt, för extra smak
 • 0,5 krm citronsyra/askorbinsyra valfritt, för längre hållbarhet

Instruktioner

 • Tvätta äpplena noggrant under kallt vatten för att ta bort eventuell smuts.
 • Sätt ugnen på 180°C.
 • Picka äpplena med en sticka eller en gaffel här och där över ytan. Placera sedan äpplena i en ugnsfast form eller på en plåt.
 • Baka äpplena i ugnen i cirka 30-40 minuter, tills de är mjuka och skalet är rynkigt.
 • När äpplena är klara från ugnen, låt dem svalna något så att du kan hantera dem med händerna. Använd sedan en potatispress för att pressa äppelmoset ner i en skål. När du pressar äpplena fastnar skal och kärnhus i pressen medan äppelmoset pressas ut.
 • Tillsätt sockret och smaka av ifall du vill ha sötare äppelmos – tillsätt då mer socker. Om du vill ha kanel i ditt äppelmos, tillsätt då även kanel. Rör om och smaka av. Tillsätt även citronsyra/askorbinsyra för längre hållbarhet.
 • Låt äppelmoset svalna till rumstemperatur innan du häller det i en lufttät behållare – ex. en ren burk (gärna sterilt ren för bästa hållbarhet). Förvara det i kylskåpet och det håller sig i upp till en vecka (utan citronsyra/askorbinsyra). Går även bra att frysa in i plastpåsar för längre hållbarhet.
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Äppelmos med skal

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar