Rensa Avlopp med Bikarbonat: Enkel Guide (Steg för Steg)!

Lär dig rensa ditt avlopp med bikarbonat (eller bakpulver) med denna artikel. Att använda bikarbonat (eller bakpulver som i alla fall i rengöringssyfte är samma sak) är ett enkelt trick som du kan använda för att rensa ett stopp i avloppet.

Idag hände något som jag tyckte var lite stressande. Mitt under arbetstid så ringer min sambo som jobbar hemifrån och säger att det har blivit stopp i avloppet.

Jaha, detta kommer bli dyrt och ta en massa tid, tänkte jag direkt. Men direkt efter att ha pratat klart med min kära sambo, så ringde jag min fina mor. Hon hade ett knep som hon direkt rekommenderade: “varför testar ni inte med att rensa avloppet med bikarbonat”?

“Just det, vad bra idé”, tänkte jag! Det minns man ju att föräldrarna gjorde när man var liten! Jag tog direkt tag i att läsa på om hur man rensar avloppet med bikarbonat när jag fick en kort paus på jobbet.

Sedan när jag kom hem gjorde jag och min sambo precis som jag också har skrivit i guiden nedan för att rensa avloppet med bikarbonat!

Resultatet: Vi förberedde vår hemmagjorda propplösare baserad på bikarbonat och applicerade den.

Otroligt nog släppte stoppet i duschavloppet direkt efter att vi hade i vår bikarbonat- och vinägerblandning.

Det var faktiskt otroligt skönt att slippa betala och få problemet ur världen!

Testa själv enligt instruktionerna nedan! Hoppas det hjälper!

När kan bikarbonat användas mot stopp?

Om du med tiden märker att vattnet börjar rinna långsammare genom avloppet, så är det för att med tiden byggs upp ett stopp i avloppsröret, vilket i slutändan kan orsaka problem och orsaka skador som är dyra att åtgärda.

Att rensa avloppet med bikarbonat/bakpulver, vinäger/ättika och vatten enligt guiden en bit ner i artikeln är värt att testa för alla typer av stopp i avlopp, inkluderande följande situationer:

  • Stopp i handfatet
  • Stopp i köksavloppet
  • Stopp i slasken/vasken
  • Stopp i diskhon
  • Stopp i duschavloppet

Lyckligtvis kan bikarbonat eller bakpulver användas som ett husmorsknep för att förhindra allvarliga stopp, vilket sparar tid och pengar.

För stopp i toaletten rekommenderar vi vår guide om just stopp i toaletten.

Så gör du

Bikarbonat är ett enkelt, billigt, naturligt och skonsamt sätt att både hantera ett stopp och även förhindra att dina avlopp får stopp överhuvudtaget. Därför är den metod som anges nedan i denna artikel också en bra metod att använda som regelbundet underhåll för dina avlopp.

Du behöver: Kokande vatten, bikarbonat/bakpulver, vinäger/ättika.

  1. Börja med att hälla ned en kastrull med kokande vatten i avloppet medan det fortfarande är kokande hett.
  2. Skölj sedan omgående ned rikligt med bikarbonat (bakpulver funkar lika bra) med hjälp av lite vatten ner i avloppet (allt från en tredjedels till et halvt paket räcker ofta, ju mer desto bättre).
  3. Vänta i två minuter innan du tillsätter en blandning som till hälften utgörs av varm vinäger/ättika och till hälften av varmt vatten. Kan du få till en 1 liters blandning så är det utmärkt.
  4. Stäng avloppet med en vanlig avloppspropp om du har en, och låt stå i 5-10 minuter.
  5. Spola sedan igen med en kastrull varmt, kokande vatten.

Varför funkar metoden med bikarbonat?

Bikarbonat och varmt vatten kommer att lösgöra allt skräp som har byggts upp i dina avlopp, och den bubblande kemiska reaktionen av bikarbonat och vinäger kommer att rycka denna uppbyggnad helt lös från sitt fäste i avloppet.

Om det är första gången du rensar ditt avlopp, eller om det har gått lång tid sedan du senast rengjorde avloppet, så kan du behöva upprepa metoden några gånger. Du kan också tillsätta några deciliter salt när du använder metoden.

För bästa resultat

Denna metod fungerar bäst om man lämnar allt vid steg 4 uppemot en timme upp till en hel natt, eftersom blandningen då tillåts verka innan den spolas bort med varmt vatten. [1]

Du hittar alla våra husmorsknep och vardagstips här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar