Stopp i Toaletten: 3 Bra Husmorstips (Guide)

I denna artikel ges tips på vad man kan göra för att fixa stopp i toaletten, genom enkla lösningar i form av husmorstips som använder enkelt tillgängliga tilltyg såsom bakpulver och ättika. Stopp i toaletten tycks alltid uppkomma vid de minst passande tidpunkterna. De flesta stopp i toaletten kan dock lyckligtvis fixas utan att man söker hjälp av rörmokare.

1. Testa alltid: Försök dra ut proppen med gummihandskar

Ser du vad det är som orsakat stoppet i toaletten så är det första du bör göra att försöka avlägsna proppen genom att dra ut den.

För detta ingrepp kan det vara önskvärt att ha ett par gummihandskar.

Spola inte flertalet gånger om den första spolningen inte lyckas lösa stoppet i toaletten. Det kommer endast göra problemet värre.

2. Testa alltid: Använd en propplösare

propprensare med träskaft
En propplösare.

Om det inte gick att dra ut proppen med händerna, försök använda en propplösare till att lossa stoppet.

Propplösare är billiga verktyg som alltid är bra att ha hemma. De finns att köpa i de flesta hemma- och allehandabutiker.

Har du ingen propplösare, kan det vara värt att köpa en så fort som möjligt för att använda, innan du testar något annat mot ditt stopp i toaletten.

Försök 3. Gör en hemmagjord propplösning med bakpulver och ättika

 • Denna metod fungerar inte om stoppet orsakats av något väldigt hårt, såsom en leksak i plast.

Funkade det inte att dra ut proppen eller med propplösaren, så gå med fördel vidare till denna metod!

De flesta stopp i toaletten, till exempel ett stopp på grund av för mycket papper eller en tampong, kan rensas med en bra avloppsrensare bestående av varmt vatten, bakpulver och vinäger.

Förberedelser

Innan du börjar ta dig an stoppet i toaletten, så är det bra att ta till några förberedande åtgärder.

Täck golvet med handdukar eller papper. Innan du försöker fixa ditt stopp i toaletten, så kan det vara en bra idé att täcka upp kring toaletten med handdukar eller tidningspapper, som absorberar vatten ifall det stänker på golvet kring toaletten.

Gummihandskar. Ifall det är ett allvarligt stopp så kan det också vara önskvärt att ta på sig gummihandskar.

Byt till passande kläder. Ifall risken finns att det blir rörigt, kan det vara bra att byta om till kläder som inte är de man älskar mest, för att undvika stänk och onödigt slit.

Detta behöver du:

 • 2 dl kokande vatten
 • 2 dl bakpulver/bikarbonat
 • 1 dl vinäger/ättika

Så gör du:

 1. Koka upp vattnet (2 liter)
 2. Häll först ned bakpulvret/bikarbonaten och vinägern/ättikan i toaletten
 3. Vänta tills vattnet är i drickbar temperatur innan du häller ned det i toaletten
 4. Låt blandningen ligga i toaletten över natten
 5. På morgonen bör stoppet ha fixats, via detta husmorstips som utgör en utmärkt propprensare

Om husmorstipsen inte fungerade

Fungerade ingen av de tre knepen i artikeln, så finns det tre vägar att gå.

 1. Det första som kan vara värt att göra är att köpa en kemisk propprenslösning. Detta med förutsättningen att det inte är något hårt som orsakat stoppet, såsom en leksak i plast. Denna metod är värd att testa om stoppet orsakats av något upplösningsbart, såsom papper eller en binda.
 2. Köp eller låna ett rensband. Ett rensband är ett stålband med en rensfjäder, som går in på djupet i toalett-röret och tillåter att man trycker direkt på proppen. Dessa verktyg är relativt billiga och kan användas till att lösa stoppet på egen hand. Denna metod fungerar inte om stoppet orsakats av något väldigt hårt, såsom en leksak i plast.
 3. Anlita rörmokare. När inget annat tycks fungera kan den bästa lösningen att anlita en professionell fixare av stopp i toaletten. Vad kostar det då att anlita en rörmokare för ett stopp i toaletten? Detta beror givetvis på omständigheterna, men våra undersökningar tyder på att det ofta kan kosta mellan 1000 – 2000 kr. Du kan alltid söka en offert eller få en prisbild innan du anlitar rörmokaren.
Detta är ett rensband, som kan hantera stoppet i toaletten genom rensfjädern som tränger in och trycker på proppen. Denna metod fungerar inte om stoppet orsakats av något väldigt hårt, såsom en leksak i plast.
Bild: Biltema. Detta är ett rensband, som kan hantera stoppet i toaletten genom rensfjädern som tränger in och trycker på proppen. Denna metod fungerar inte om stoppet orsakats av något väldigt hårt, såsom en leksak i plast.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var till hjälp och att ni lyckas lösa stoppet i toaletten!

Läs också: Hemmanytts guide för stopp i handfatet, diskhon, eller duschavloppet

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar