Klassisk murkelsås – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på murkelsås!

Murklor är ljuvliga delikatesser och likaså murkelsås, men man måste vara varsam då murklan kan vara en giftig svamp. Undvik stenmurkla som är giftig och som man numera avråder från att äta helt från Livsmedelverket.

Istället för den giftiga stenmurklan som numera är giftklassad, så använd toppmurkla som inte är farlig.

  • Stenmurklor är numera klassade som giftiga. Alla murklor man äter ska ha kokats minst två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning innan man påbörjar något recept med dem. När du kokar ska du även undvika ångorna.

Det var lite som man behövde tänka på. I övrigt så är receptet på såsen väldigt enkelt att laga. Testa det gärna enligt anvisningarna här nedanför!

murkelsås banner

Receptet – Så gör du:

Klassisk murkelsås

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Murklor är ljuvliga delikatesser och likaså murkelsås, men man måste vara varsam då murklan i vissa fall såsom med stenmurklan är en giftig svamp som Livsmedelsverket avråder ifrån. Alla murklor man äter ska ha kokats minst två gånger i rikligt med vatten (1 del svamp och 3 delar vatten) i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter varje kokning innan man påbörjar något recept med dem. När du kokar ska du även undvika ångorna.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 55 g torkade murklor gärna små
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 1 st stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl vitvin
  • 2 dl matgrädde
  • salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk tunt skivad färsk gräslök
  • 1 msk timjan
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Låt 2 dl vatten koka upp i en liten kastrull över hög värme. Slå av värmen när det börjar bubbla, och tillsätt då murklorna, samtidigt som du sätter på locket på kastullen. Låt sedan stå i 30 minuter (obs: utan att den står på den varma plattan).
  • Lyft ut murklorna ur kastrullen och tryck försiktigt på dem med en sked för att pressa bort överflödig vätska. Skär alla stora murklor i hälften och lägg svampen åt sidan. Sila vattnet i kastrullen genom en sil (gärna med ett kaffefilter) och för sedan vattnet tillbaka till den (rensköljda) kastrullen.
  • Över medelhög värme, koka ned vattnet till 1 dl, vilket bör ta cirka 10 minuter.
  • Smält smöret i en annan kastrull över medelvärme. Tillsätt schalottenlök och stek under aktiv omrörning tills den är mjuk och gyllenbrun, vilket bör ta 2 minuter.
  • Tillsätt vitlök och stek i 1 minut till, tillsätt sedan murklorna du tidigare lade åt sidan. Sänk värmen till låg och stek, med aktiv omrörning, tills de är uppvärmda, vilket tar ca 2 minuter.
  • Tillsätt vitvin till kastrullen med murklorna och öka värmen för att koka upp. Koka tills blandningen börjar bli torr (8 till 10 minuter). Tillsätt den reducerade vattenvätskan, grädden och 1/2 tsk salt. Låt sjuda tills såsen tjocknar något, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt citronsaft och örter och smaka av med salt och peppar. (Du kan hålla såsen varm i upp till 30 minuter innan servering.)
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord murkelsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar