Tonkatsusås (fyra ingredienser) – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt gott och enkelt recept på tonkatsusås!

Tonkatsusås är en härligt smakrik japansk sås som är välkänd för sin användning som tillbehör till tonkatsu, en panerad och friterad fläskkotlett. Tonkatsusås är inte bara menat till tonkatsu – den kan också användas som en smakrik dippsås till andra friterade rätter eller som en glaze på grillat kött.

Denna såsen är faktiskt så mångsidig att den även kan användas som en smaksättare i olika wokade rätter för att ge en extra dimension av smak. Med tonkatsusåsen kan du höja smaken på dina favoriträtter och ge dem en härligt japansk touch.

Tonkatsusås kombinerar söta och salta smaker för att ge en perfekt balans som passar bra till panerat, wokar, och kött. Det bästa av allt är att du kan skapa denna utsökta sås med endast fyra enkla ingredienser!

Rester av denna tonkatsusås kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och håller sig fräsch i upp till en vecka. Det gör att man, om man vill, kan göra lite extra när man ändå håller på, för att sedan förvara i kylen under veckan.

Och nu till det bästa – receptet på tonkatsusås som kräver endast fyra enkla ingredienser! Med ketchup som bas tillsammans med sojasås, strösocker och risvinäger, så kan du snabbt och enkelt skapa en utsökt tonkatsusås hemma. Jag hoppas att ni ska tycka om receptet lika mycket som vi gör hemma hos oss (detta är en sås jag ständigt kommer tillbaka till)! Smaklig måltid!

Tonkatsusås

Receptet – Så gör du:

Tonkatsusås (fyra ingredienser)

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Tonkatsusås är en läcker och populär japansk sås som ofta serveras med tonkatsu en panerad och friterad fläskkotlett, eller andra panerade rätter. Såsen har en ljuvlig smakprofil som kombinerar söta och salta element för att komplettera exempelvis krispighet och saftighet hos panering!
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 dl ketchup
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1/2 tsk riven färsk ingefära valfritt

Instruktioner

  • I en kastrull, kombinera ketchup, sojasås, socker och risvinäger. Rör om för att blanda väl.
  • Tillsätt den riven ingefäran om du vill ha en extra smakdimension.
  • Värm upp såsen över medelhög värme och låt den sjuda i cirka 3-4 minuter, eller tills sockret har löst upp sig helt och såsen har tjocknat något.
  • Ta bort från värmen och låt såsen svalna något innan den serveras.
Måltid Sås
Kök Asiatiskt, Svenskt
Nyckelord Tonkatsusås, Tonkatsusås (fyra ingredienser)

1 kommentar

  1. 5 stars
    Nu har jag inte själv varit till Japan, så jag kan inte svara på hur autentiskt denna smakar, men jöklar vad god den blev! Jag tog sake istället för risvinsvinäger och kan varmt rekommendera det. Åt till en vegansk tonkatsu med ris 😀

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar