Konjakssås – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på konjakssås!

Konjakssås är ljuvligt till köttdetaljer såsom filéer, biffar, och kotletter. Servera som tillbehör till köttet, tillsammans med exempelvis ugnsrostad potatis och en härlig grönsallad för en fulländad, minnesvärd måltid!

Denna sås känns riktigt lyxig och passar perfekt till exempelvis oxfilé, fläskfilé, lammkotletter, men även till kyckling, köttfärsbiffar eller entrecote.

Vid sidan av proteinet tycker jag konjakssåsen passar allra bäst med potatis, ugnsrostad eller som mos eller puré. Smörstek gärna några sparrisar eller servera med lite haricots verts också!

Denna sås är inte alls svår att göra och får väldigt intressanta smaker som passar helt perfekt med olika sorters kött. Receptet är väldigt klassiskt, och kryddningen kan som vanligt justeras efter ens egna smaker. Hoppas ni får en smaklig måltid!

Konjakssås

Receptet – Så gör du:

Konjakssås

4.9/5 ( 273 röster )
Konjakssås är ljuvligt till köttdetaljer såsom filéer, biffar, och kotletter. Servera som tillbehör till köttet, tillsammans med exempelvis ugnsrostad potatis och en härlig grönsallad för en fulländad, minnesvärd måltid!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 st hackad schalottenlök
  • 50 g smör
  • ½ st morot
  • 1 dl konjak
  • 1 msk köttfond
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk till 2 msk maizena till redning

Instruktioner

  • Skala och finhacka löken och moroten.
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt hackad lök och morot. Låt fräsa i cirka 10 minuter och tillsätt sedan konjaken. Rör om.
  • Häll såsen genom en finmaskig sil och tillsätt den avsilade vätskan till kastrullen på nytt.
  • Sätt åter på värmen och tillsätt köttfond, grädde, soja, och vatten. Rör om och smaka av med kryddning.
  • Vispa i en matsked maizena och låt koka upp. Krävs mer tillsätt cirka en matsked till, vispa om och ta av från värmen.
  • Servera och njut av din konjakssås!
Nyckelord Konjakssås
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar