Toum (libanesisk vitlökskräm) – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på toum, en libanesisk vitlökskräm!

Toum, även känt som vitlöksaioli, har sitt ursprung i Libanon och är en viktig del av det libanesiska köket. Namnet “toum” kommer från arabiskans ord för vitlök. Denna kryddiga vitlökskräm har funnits i århundraden och har en plats i många hem och restauranger runt om i Libanon och Mellanöstern.

Vitlök är en nyckelingrediens i många libanesiska rätter, och om du älskar denna aromatiska och smakrika krydda, kommer du att bli förtjust i toum. Toum är en traditionell libanesisk vitlökskräm som är enkel att göra och kan användas som en smakfull dippsås, en kryddig spridning eller som ett kryddsmör på bröd.

Det är inte bara smakrikt utan har också en otroligt krämig konsistens som är tilltalande för dina smaklökar.

Toum är ett utmärkt exempel på hur enkla ingredienser kan omvandlas till något spektakulärt genom skicklig tillagning. Det är imponerande hur några enkla ingredienser som vitlök, olja, citronsaft och äggvitor kan bli en otroligt krämig och smakrik sås som är en ständig följeslagare till libanesisk mat.

Toum är mångsidigt och kan användas på många olika sätt. Här är några sätt att inkludera denna libanesiska vitlökskräm i dina måltider:

 1. Dippa: Använd toum som en dipp för färska grönsaker som gurka, morötter, eller blomkål. Det är också en fantastisk dipp för bröd eller pita.
 2. Sandwichspridning: Byt ut majonnäs eller andra spridningar med toum i dina smörgåsar eller wraps för en smakexplosion.
 3. Kryddsmör: Använd toum som ett smaksatt smör på bröd eller rostat bröd. Det ger en intensiv vitlökssmak som kompletterar många rätter.
 4. Grilltillbehör: Servera toum som ett smaksatt sås till grillat kött, kyckling eller fisk. Den kryddiga vitlökssmaken kommer att förhöja smaken av dina grillade rätter.
 5. Krydda Dina Rätter: Blanda toum med andra såser eller dressinger för att ge extra smak åt sallader, kebaber eller andra rätter.

Toum kan vara lätt att göra hemma om du har rätt teknik. De viktiga sakerna att komma ihåg är att gradvis tillsätta oljan medan du vispar äggvitorna och att se till att din toum blir riktigt krämig. När du har gjort den, förvara den i kylskåp så att smakerna får tid att mogna och blandas.

I nästa avsnitt kommer vi att titta på de detaljerade stegen för att göra din egen toum. Det här är ett roligt och smakrikt projekt i köket som du definitivt borde prova.

Toum är en oumbärlig del av libanesisk matlagning och har vunnit popularitet över hela världen på grund av dess fantastiska smak och mångsidighet. Oavsett om du är nyfiken på att utforska libanesisk matlagning eller bara älskar vitlök, är toum en kryddig kräm som kommer att glädja dina smaklökar. Nästa gång du letar efter ett smakrikt tillägg till dina måltider, ge toum en chans och njut av dess krämiga, vitlöksrika godhet.

Toum

Receptet – Så gör du:

Toum (libanesisk vitlökskräm)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 3 st vitlöksklyftor beroende på din smak, skalade
 • 1,5 dl neutral olja till exempel raps- eller solrosolja
 • Saften från 1 citron
 • 2 st äggvitor
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Pressa de skalade vitlöksklyftorna ner i en skål och tillsätt salt. Rör om.
 • Tillsätt äggvitorna till vitlöksmoset och vispa på hög hastighet tills det blir en jämn och krämig blandning.
 • Under vispning, börja tillsätta oljan i en mycket tunn stråle, lite åt gången, medan du fortsätter att blanda. Detta är en viktig del av processen för att emulgera äggvitor och olja. Det kommer gradvis att tjockna och bli en kräm.
 • När du har tillsatt all olja och krämen är fyllig, tillsätt citronsaften och rör om tills det är helt blandat.
 • Smaka av och justera salt och citronsaft enligt dina preferenser.
 • Överför till en lufttät behållare och förvara i kylskåp. Det blir ännu bättre om det får stå i kylskåp några timmar eller över natten för att smakerna ska mogna.
 • Färdigt! Njut av din toum!
Måltid Sås
Kök Mellanöstern, Svenskt
Nyckelord Toum (libanesisk vitlökskräm)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar